środa, 8 maja 2013

Cytrynowiec

… czyli pyszna i orzeźwiająca pianka z cytrynowej masy, pod puszystą kołderką z kremówki, a wszystko to między cytrynowymi warstwami herbatników :) Jest lekkie, delikatne, szybkie w przygotowaniu i zawsze robi furorę wśród gości…
Składniki:

Masa cytrynowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1,5 dużej cytryny
- niecałe 2/3 szklanki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 3/4 kostki masła śmietankowego

Masa śmietankowa:
- 500 ml. śmietany 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa lub 3 łyżeczki żelatyny namoczonej w odrobinie gorącej (ale nie wrzącej) wody
Dodatkowo:
- herbatniki
- 1 galaretka cytrynowa
- lukier (woda z odrobiną soku z cytryny wymieszana z cukrem pudrem na gęstą, ale dającą się swobodnie rozsmarować masę) [1]
Przygotowanie:
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml. wrzątku, maczamy w niej na sekundę herbatniki (tylko jedną stronę – tą, na której ułożymy masę) i układamy na blaszce (15 x 30). Na czas przygotowania masy wstawiamy blaszkę z herbatnikami do lodówki.
Masa cytrynowa:
W 200 ml. wody rozprowadzamy proszek budyniowy.
Gotujemy 300 ml. wody z cukrem, dodajemy do niego wodę z wymieszanym proszkiem budyniowym i dokładnie mieszamy (uwaga – budyń szybko gęstnieje). Następnie zdejmujemy budyń z ognia i od razu dodajemy do niego proszek z jednej galaretki i sok wyciśnięty z cytryn. Masę szybko mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonego budyniu dodajemy miękkie masło i ubijamy mikserem, aż masa będzie jednolita i gładka.
Na schłodzone herbatniki wylewamy masę cytrynową i przygotowujemy masę śmietankową.
Masa śmietankowa:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml. wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę schładzamy przez chwilę w zamrażalniku, a następnie ubijamy ją z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Na końcu dodajemy tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy i gotową masę wylewamy na masę cytrynową.

Na masę układamy herbatniki i oblewamy je równomiernie lukrem.

Ciasto schładzamy w lodówce (najlepiej przez całą noc).


[1] W wersji dla dorosłych warto herbatniki namoczyć w wódce.

2 komentarze:

  1. Bardzo smaczny placuszek choć trochę niski nawet jak na małą blaszkę więc na wierzch zamiast lukru dodałam 2 galaretki. PYCHA , dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakował. Ja od drugiego razu robię te ciacho w formie 12 x 24 cm. - wychodzi takie jak na zdjęciu :)

      Usuń