…
babka mięciutka i puszysta niczym pianka marschmallow ;) Jest naprawdę święta,
lekka, czekoladowa i bardzo szybka w przygotowaniu... sama w sobie nie
jest za słodka, ale z mleczną polewą to już bomba czekoladowa ;) Ostatnio na blogu same babki, w okresie wielkanocnym chyba wzrasta na nie zapotrzebowanie ;) Ta bez wątpienia Wam posmakuje, a upieczona w formie muffinek może trafić nawet do świątecznych
koszyczków... Polecam, smacznego :)
Przepis,
dość mocno przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z tej strony.
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
-
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/3 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao
-
1 płaska łyżeczka soli
-
1 szklanka wrzątku
-
1 szklanka (220 g.) oleju
-
2 jajka
-
1 aromat waniliowy (buteleczka 9 ml.)
-
150 g. śmietany 12 – 18 %
Polewa:
-
70 g. mlecznej czekolady
-
2 – 3 łyżki śmietany kremówki 36 % lub mleka 3,2 %
Przygotowanie:
We
wrzątku rozpuszczamy kakao oraz sól. Po chwili, gdy kakao przestygnie dodajemy
do masy olej, jajka, aromat oraz śmietanę i dokładnie wszystko łączymy, można
mikserem. Do ubitej masy dodajemy pozostałe składniki (mąkę, cukier oraz
proszek do pieczenia) i ponownie dokładnie wszystko łączymy, np. mikserem, nie
za długo, tylko do połączenia się składników.
Gotową
masę przelewamy do formy babkowej i pieczemy babkę ok. 45 minut. U mnie wyszła
1 duża babka i 6 małych muffinek (muffinki piekły się 20 minut).
Gotową
babkę wyjmujemy z piekarnika, a gdy lekko przestygnie wyjmujemy ją z blaszki.
Wierzch
dekorujemy polewą i dodatkami.
Polewa:
Czekoladę
roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając do niej w razie potrzeby odrobinę śmietany
lub masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz