środa, 1 kwietnia 2015

Puszysta babka czekoladowa

… babka mięciutka i puszysta niczym pianka marschmallow ;) Jest naprawdę święta, lekka, czekoladowa i bardzo szybka w przygotowaniu...  sama w sobie nie jest za słodka, ale z mleczną polewą to już bomba czekoladowa ;) Ostatnio na blogu same babki, w okresie wielkanocnym chyba wzrasta na nie zapotrzebowanie ;) Ta bez wątpienia Wam posmakuje, a upieczona w formie muffinek może trafić nawet do świątecznych koszyczków... Polecam, smacznego :)
Przepis, dość mocno przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 szklanka wrzątku
- 1 szklanka (220 g.) oleju
- 2 jajka
- 1 aromat waniliowy (buteleczka 9 ml.)
- 150 g. śmietany 12 – 18 %

Polewa:
- 70 g. mlecznej czekolady
- 2 – 3 łyżki śmietany kremówki 36 % lub mleka 3,2 %
Przygotowanie:
We wrzątku rozpuszczamy kakao oraz sól. Po chwili, gdy kakao przestygnie dodajemy do masy olej, jajka, aromat oraz śmietanę i dokładnie wszystko łączymy, można mikserem. Do ubitej masy dodajemy pozostałe składniki (mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia) i ponownie dokładnie wszystko łączymy, np. mikserem, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Gotową masę przelewamy do formy babkowej i pieczemy babkę ok. 45 minut. U mnie wyszła 1 duża babka i 6 małych muffinek (muffinki piekły się 20 minut).
Gotową babkę wyjmujemy z piekarnika, a gdy lekko przestygnie wyjmujemy ją z blaszki.
Wierzch dekorujemy polewą i dodatkami.
Polewa:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając do niej w razie potrzeby odrobinę śmietany lub masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz