piątek, 3 kwietnia 2015

Babeczki piernikowe z powidłami

… a kto powiedział, że pierniki to tylko w grudniu? Wielkanoc to też doskonała okazja, by je upiec! Są doskonałe i absolutnie nie mają sobie równych, w końcu to babeczki z przepisu na najlepszy piernik;) Miękkie, puszyste, z słodkimi powidłami śliwkowymi w środku… wyraźnie czuć aromat korzennych przypraw i kawy zbożowej, grzech nie spróbować ;) P.S. Nie pomijajcie polewy, jest absolutnie doskonała! Dekoracja minimalistyczna, w klimacie wielkanocnym... polewa z mlecznej czekolady i stokrotki z płatków migdałowych oraz skórki pomarańczowej :)
Składniki:
- 65 g. masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 pełna łyżka kawy zbożowej Inki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżka kakao

Do przełożenia:
- kilka łyżeczek powideł śliwkowych

Polewa:
- 70 g. mlecznej czekolady
- 1 płaska łyżka kawy zbożowej Inki
- 40 g. śmietany kremówki 36 %

Przygotowanie:
Do dużego garnka wkładamy masło, rozpuszczamy je na wolnym ogniu, dodajemy cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i podgrzewamy to wszystko jeszcze przez ok. minutę na minimalnym ogniu (cały czas mieszając).
Po chwili zdejmujemy garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekujemy 1 minutę i dodajemy do niego kolejno sodę, kawę zbożową, jogurt oraz jajko. Wszystko szybko i energicznie łączymy łyżką i na sam koniec dodajemy przesianą mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko i mieszamy wszystko dokładnie, aby nie było grudek.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wykładamy na dno odrobinę masy, na środek nakładamy łyżeczkę powideł i przykrywamy je drugą częścią masy tak, aby masa sięgała maxymalnie do 3/4 wysokości foremki. Gotowe babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy je do tzw. suchego patyczka, ok. 15 do 20 minut.
Po ostudzeniu dekorujemy babeczki polewą.
Polewa:
Na wolnym ogniu podgrzewamy śmietanę, po chwili zdejmujemy ją z ognia, dodajemy kawę, czekoladę i mieszamy wszystkie składniki razem, aż połączą się w gładką, jednolitą polewę…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz