… a kto powiedział, że pierniki to tylko w grudniu?
Wielkanoc to też doskonała okazja, by je upiec! Są doskonałe i absolutnie nie
mają sobie równych, w końcu to babeczki z przepisu na najlepszy piernik;) Miękkie,
puszyste, z słodkimi powidłami śliwkowymi w środku… wyraźnie czuć aromat
korzennych przypraw i kawy zbożowej, grzech nie spróbować ;) P.S. Nie
pomijajcie polewy, jest absolutnie doskonała! Dekoracja minimalistyczna, w klimacie wielkanocnym... polewa z mlecznej czekolady i stokrotki z płatków migdałowych oraz skórki pomarańczowej :)
Składniki:
- 65 g. masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 pełna łyżka kawy zbożowej Inki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżka kakao
Do przełożenia:
- kilka łyżeczek powideł śliwkowych
Polewa:
- 70 g. mlecznej czekolady
- 1 płaska łyżka kawy zbożowej Inki
- 40 g. śmietany kremówki 36 %
Przygotowanie:
Do dużego
garnka wkładamy masło, rozpuszczamy je na wolnym ogniu, dodajemy cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i podgrzewamy to wszystko
jeszcze przez ok. minutę na minimalnym ogniu (cały czas mieszając).
Po chwili
zdejmujemy garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekujemy 1 minutę i
dodajemy do niego kolejno sodę, kawę zbożową, jogurt oraz jajko.
Wszystko szybko i energicznie łączymy łyżką i na sam koniec dodajemy przesianą mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko i
mieszamy wszystko dokładnie, aby nie było grudek.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wykładamy na dno
odrobinę masy, na środek nakładamy
łyżeczkę powideł i przykrywamy je drugą częścią masy tak, aby masa sięgała
maxymalnie do 3/4 wysokości foremki. Gotowe babeczki
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy je do
tzw. suchego patyczka, ok. 15 do 20 minut.
Po ostudzeniu dekorujemy babeczki polewą.
Polewa:
Na wolnym ogniu podgrzewamy śmietanę, po chwili zdejmujemy ją
z ognia, dodajemy kawę, czekoladę i mieszamy wszystkie składniki razem, aż
połączą się w gładką, jednolitą polewę…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz