… z soku na bazie marchewki otrzymacie ciasto pomarańczowe, z soku o smaku
kiwi otrzymacie zielonego Shreka :) Jest to świetne ciasto dla dzieci –
kolorowy krem przyciągnie nawet największego niejadka ;) Ciasto jest lekkie i
orzeźwiające, mało słodkie, takie wiosenne, naprawdę oryginalne.
Składniki:
Biszkopt: (polecam
biszkopt z 2 jajek, mój biszkopt wyszedł odrobinę za wysoki)
- 3 jajka
- 115 g.
cukru (1/2 szklanki)
- 80 g. mąki
pszennej (2 pełne łyżki i 1 płaska)
- 30 g. mąki
ziemniaczanej (2 płaskie łyżki)
Krem:
-
0,5 litra soku typu Kubuś, Pysio
-
1 duży budyń waniliowy (opakowanie na 3/4 litra mleka – 64 g.)
-
cukier, do smaku, w zależności od rodzaju użytego soku
-
1/2 kostki masła (100 g.)
-
1 galaretka (taki sam kolor jak sok)
Bita śmietana:
-
400 g. śmietany kremówki 36 %
-
2 łyżki cukru pudru
-
kilka kropli aromatu waniliowego
-
1 – 2 śmietan – fixy
Dodatkowo:
(do dekoracji)
-
po 30 g. czekolady mlecznej i białej, startej na tarce
lub
-
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na
najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po
odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z
garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec
wsypujemy do garnka przesiane mąki i delikatnie wmieszujemy je do masy – łyżką
lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Formę o
wymiarach 21 x 21 cm. wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto do formy,
wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie
termoobieg + góra – dół) i pieczemy biszkopt do tzw. suchego patyczka.
Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z
wysokości ok. 50 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik lub
koc), aby biszkopt się wyrównał.
Krem:
300 ml. soku
(u mnie sok marchew – malina – jabłko) oraz 3 łyżki cukru przelewamy do garnka
z grubym dnem i mieszając go od czasu do czasu czekamy, aż sok się zagotuje.
Resztę soku łączymy z proszkiem budyniowym tak, aby budyń dokładnie rozpuścił
się w soku. Gdy sok się zagotuje wlewamy do niego sok z budyniem i gotujemy
całość na wolnym ogniu tak jak klasyczny budyń – do momentu, aż masa
zgęstnieje.
Gotowy budyń
zestawiamy z ognia, od razu wsypujemy do niego galaretkę (u mnie galaretka
pomarańczowa) i dokładnie wszystko mieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Po
chwili, gdy masa lekko przestygnie wkręcamy do budyniu miękkie masło.
Masa
śmietankowa:
Śmietanę
kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i aromat.
W razie potrzeby dodajemy również śmietan – fix, aby usztywnił śmietanę.
Gotowy
biszkopt wyjmujemy z formy, przekładamy go na świeży, czysty papier do
pieczenia, ponownie wkładamy biszkopt do blaszki, lekko go ponczujemy słodką,
cytrynową herbatą (ja zawsze poczuję biszkopty, ponieważ lubimy mokre ciasta,
ale można pominąć ten etap – krem odrobinę zmiękczy biszkopt) i wykładamy na
biszkopt krem budyniowy (może być jeszcze lekko ciepły) dokładnie wyrównując
jego powierzchnię. Gdy krem budyniowy wystygnie i będzie sztywny na wierzch
wykładamy masę ze śmietany kremówki i dekorujemy ciasto wg. własnych preferencji
– startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Można na wierzch ułożyć również
herbatniki i polać je lukrem cytrynowym.
Przed podaniem należy schłodzić ciasto w
lodówce, aby wszystkie warstwy dokładnie zgęstniały – najlepiej przygotować
ciasto dzień przed podaniem, po nocy spędzonej w lodówce jest jeszcze lepsze...
Robiłam i jest naprawdę pyszne, tak samo lubię z sokiem z czarnej porzeczki. :)
OdpowiedzUsuńCzytasz w moich myślach :) Właśnie się zastanawiałam, jakby smakowało to połączenie... uwielbiam czarną porzeczkę ;)
Usuń