sobota, 18 kwietnia 2015

Ciasto Kubuś

… z soku na bazie marchewki otrzymacie ciasto pomarańczowe, z soku o smaku kiwi otrzymacie zielonego Shreka :) Jest to świetne ciasto dla dzieci – kolorowy krem przyciągnie nawet największego niejadka ;) Ciasto jest lekkie i orzeźwiające, mało słodkie, takie wiosenne, naprawdę oryginalne.
Składniki:

Biszkopt: (polecam biszkopt z 2 jajek, mój biszkopt wyszedł odrobinę za wysoki)
- 3 jajka
- 115 g. cukru (1/2 szklanki)
- 80 g. mąki pszennej (2 pełne łyżki i 1 płaska)
- 30 g. mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki)

Krem:
- 0,5 litra soku typu Kubuś, Pysio
- 1 duży budyń waniliowy (opakowanie na 3/4 litra mleka – 64 g.)
- cukier, do smaku, w zależności od rodzaju użytego soku
- 1/2 kostki masła (100 g.)
- 1 galaretka (taki sam kolor jak sok)

Bita śmietana:
- 400 g. śmietany kremówki 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 – 2 śmietan – fixy

Dodatkowo: (do dekoracji)
- po 30 g. czekolady mlecznej i białej, startej na tarce
lub
- wiórki kokosowe
Ciasto Kubuś:
biszkopt - krem kubusiowy - bita śmietana...
Smacznego :)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec wsypujemy do garnka przesiane mąki i delikatnie wmieszujemy je do masy – łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Formę o wymiarach 21 x 21 cm. wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto do formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy biszkopt do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z wysokości ok. 50 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik lub koc), aby biszkopt się wyrównał.
Krem:
300 ml. soku (u mnie sok marchew – malina – jabłko) oraz 3 łyżki cukru przelewamy do garnka z grubym dnem i mieszając go od czasu do czasu czekamy, aż sok się zagotuje. Resztę soku łączymy z proszkiem budyniowym tak, aby budyń dokładnie rozpuścił się w soku. Gdy sok się zagotuje wlewamy do niego sok z budyniem i gotujemy całość na wolnym ogniu tak jak klasyczny budyń – do momentu, aż masa zgęstnieje.
Gotowy budyń zestawiamy z ognia, od razu wsypujemy do niego galaretkę (u mnie galaretka pomarańczowa) i dokładnie wszystko mieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Po chwili, gdy masa lekko przestygnie wkręcamy do budyniu miękkie masło.
Masa śmietankowa:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i aromat. W razie potrzeby dodajemy również śmietan – fix, aby usztywnił śmietanę.
Gotowy biszkopt wyjmujemy z formy, przekładamy go na świeży, czysty papier do pieczenia, ponownie wkładamy biszkopt do blaszki, lekko go ponczujemy słodką, cytrynową herbatą (ja zawsze poczuję biszkopty, ponieważ lubimy mokre ciasta, ale można pominąć ten etap – krem odrobinę zmiękczy biszkopt) i wykładamy na biszkopt krem budyniowy (może być jeszcze lekko ciepły) dokładnie wyrównując jego powierzchnię. Gdy krem budyniowy wystygnie i będzie sztywny na wierzch wykładamy masę ze śmietany kremówki i dekorujemy ciasto wg. własnych preferencji – startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Można na wierzch ułożyć również herbatniki i polać je lukrem cytrynowym.
 Przed podaniem należy schłodzić ciasto w lodówce, aby wszystkie warstwy dokładnie zgęstniały – najlepiej przygotować ciasto dzień przed podaniem, po nocy spędzonej w lodówce jest jeszcze lepsze...

2 komentarze:

  1. Robiłam i jest naprawdę pyszne, tak samo lubię z sokiem z czarnej porzeczki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytasz w moich myślach :) Właśnie się zastanawiałam, jakby smakowało to połączenie... uwielbiam czarną porzeczkę ;)

      Usuń