…
dietetyczne muffinki, bez mąki i tłuszczu, z małą ilością cukru :) Są mocno czekoladowe, troszkę jak Brownie,
gęste, mokre i naprawdę syte… smak fasoli absolutnie niewyczuwalny, więc jeśli
macie ochotę na zdrowe ciasto warzywko nie zwlekajcie dłużej i koniecznie je
wypróbujcie. Smak jest naprawdę fajny, choć przyznaję bez bicia – babeczki są
mało słodkie, ale o to właśnie chodziło, by zdecydowanie ograniczyć ilość cukru.
Jeśli cukier Wam nie straszny możecie odrobinę zwiększyć jego ilość lub
udekorować babeczki polewą czekoladową. Smacznego ;)
Składniki: (na
ok. 10 małych babeczek)
-
1 puszka czerwonej fasoli (waga z zalewą 400 g.)
-
2 jajka
-
60 g. brązowego cukru
-
1 łyżka ciemnego, gorzkiego kakao
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego
-
1 mała marchewka (60 g.)
Przygotowanie:
Fasolę
płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie i najlepiej kilka razy. Zwykle zalewa z
fasoli jest solona, dlatego należy dokładnie opłukać fasolę, aby babeczki nie
wyszły słone.
Opłukane
i odcedzone z wody fasolki wrzucamy do blendera, dodajemy jajka i ucieramy
masę, aż będzie w miarę gładka i jednolita. Po chwili dodajemy również cukier, kakao
i aromat, miksujemy masę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy
marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach i delikatnie łączymy ją z masą
Babeczki
przekładamy do foremek na muffinki (i tu uwaga! Najlepiej użyć foremek
silikonowych, do foremek papierowych niestety ciasto bardzo się przykleja i ciężko je oderwać), do ok.
3/4 wysokości, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni
i pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 20 – 30 minut.
Fasola, dynia, marchewka, buraki ziemniaki....one wszystkie świetnie się sprawdzają na słodko. :) Apetyczne babeczki. :)
OdpowiedzUsuńTak, nie mogę się z Tobą nie zgodzić ;)
UsuńCiasto ze szpinakiem robiłam, marchewkowe także, więc najwyższy czas na babeczki z fasolą. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń