sobota, 18 kwietnia 2015

Muffinki fasolowe

… dietetyczne muffinki, bez mąki i tłuszczu, z małą ilością cukru :) Są mocno czekoladowe, troszkę jak Brownie, gęste, mokre i naprawdę syte… smak fasoli absolutnie niewyczuwalny, więc jeśli macie ochotę na zdrowe ciasto warzywko nie zwlekajcie dłużej i koniecznie je wypróbujcie. Smak jest naprawdę fajny, choć przyznaję bez bicia – babeczki są mało słodkie, ale o to właśnie chodziło, by zdecydowanie ograniczyć ilość cukru. Jeśli cukier Wam nie straszny możecie odrobinę zwiększyć jego ilość lub udekorować babeczki polewą czekoladową. Smacznego ;)
Składniki: (na ok. 10 małych babeczek)
- 1 puszka czerwonej fasoli (waga z zalewą 400 g.)
- 2 jajka
- 60 g. brązowego cukru
- 1 łyżka ciemnego, gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka  aromatu waniliowego
- 1 mała marchewka (60 g.)
Przygotowanie:
Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie i najlepiej kilka razy. Zwykle zalewa z fasoli jest solona, dlatego należy dokładnie opłukać fasolę, aby babeczki nie wyszły słone.
Opłukane i odcedzone z wody fasolki wrzucamy do blendera, dodajemy jajka i ucieramy masę, aż będzie w miarę gładka i jednolita. Po chwili dodajemy również cukier, kakao i aromat, miksujemy masę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach i delikatnie łączymy ją z masą
Babeczki przekładamy do foremek na muffinki (i tu uwaga! Najlepiej użyć foremek silikonowych, do foremek papierowych niestety ciasto bardzo się przykleja i ciężko je oderwać), do ok. 3/4 wysokości, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 20 – 30 minut.

3 komentarze:

  1. Fasola, dynia, marchewka, buraki ziemniaki....one wszystkie świetnie się sprawdzają na słodko. :) Apetyczne babeczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto ze szpinakiem robiłam, marchewkowe także, więc najwyższy czas na babeczki z fasolą. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń