…
pierniczki bez mąki i tłuszczu, z dużą
ilością orzechów, migdałów i kandyzowanych cytrusów. Eleganckie pierniczki
bakaliowe z charakterystycznym znakiem – migdałem na środku :) W ubiegłym roku
piekłam podobne pierniczki, przepis znajdziecie tu, te jednak nie potrzebują
czasu aby wyschnąć, można je upiec niemalże od razu po przygotowaniu. Z połowy porcji
otrzymacie ok. 20 pierniczków o średnicy 7 mm. Smacznego :)
Przepis
pochodzi z tej strony.
Składniki:
-
6 średnich jajek
-
180 g. brązowego cukru
-
2 pełne łyżki miodu
-
2 pełne łyżeczki cynamonu
-
1 łyżeczka przyprawy do piernika (dałam 4 łyżeczki przyprawy Kotanyi – 20 g., można
nawet więcej)
-
szczypta soli
-
250 g. drobno zmielonych migdałów
-
250 g. drobno zmielonych orzechów laskowych
-
200 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej lub zmielonej w
blenderze
-
200 g. kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej lub zmielonej w
blenderze (nie udało mi się kupić, dałam 100 g. więcej skórki pomarańczowej)
-
oblaty
-
do dekoracji: lukier cytrynowy (cukier puder + odrobina wrzątku i sok z cytryny) oraz migdały
Przygotowanie:
W
małym garnku ubijamy jajka, cukier i miód – na puszystą piankę, ok. 4 – 5
minut. Po chwili dodajemy do nich w kilku partiach przyprawy, orzechy oraz
skórki cytrusowe i dokładnie wszystko łączymy – wystarczy łyżką. Gotową masę
(dość lepką i luźną, tak ma być) odstawiamy na bok, na ok. 30 minut, aby
orzechy i migdały napęczniały (masa będzie lepka, ale gęsta).
Po chwili wykładamy masę na oblaty rozsmarowując masę po same brzegi, wstawiamy pierniczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 – 170 stopni i pieczemy je ok. 15 – 20 minut.
Po chwili wykładamy masę na oblaty rozsmarowując masę po same brzegi, wstawiamy pierniczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 – 170 stopni i pieczemy je ok. 15 – 20 minut.
Po
ostudzeniu dekorujemy pierniczki lukrem oraz migdałami i chowamy je do puszek. Te
pierniczki są miękkie, takie jakby lekko wilgotne i długo utrzymują świeżość, z
każdym dniem są coraz lepsze… smacznego :)
Bardzo pysznie wyglądają te ciasteczka <3 Takiej nazwy jeszcze nie słyszałem :D
OdpowiedzUsuńwww.kuchnialukasza.pl
To bardzo znane pierniczki, zwłaszcza w Niemczech, pierniczki z Norymbergii i każda ich wersja jest niesamowita... jak w żadnych innych znajdziesz w nich mnóstwo orzechów i cytusów :)
Usuńsuper pomysł dla tych co nie mogą jesc przenicy polecam
OdpowiedzUsuń