poniedziałek, 9 listopada 2015

Nuernberger Elisenlebkuchen

…  pierniczki bez mąki i tłuszczu, z dużą ilością orzechów, migdałów i kandyzowanych cytrusów. Eleganckie pierniczki bakaliowe z charakterystycznym znakiem – migdałem na środku :) W ubiegłym roku piekłam podobne pierniczki, przepis znajdziecie tu, te jednak nie potrzebują czasu aby wyschnąć, można je upiec niemalże od razu po przygotowaniu. Z połowy porcji otrzymacie ok. 20 pierniczków o średnicy 7 mm. Smacznego :)
Przepis pochodzi z tej strony.                                                                                        
Składniki:
- 6 średnich jajek
- 180 g. brązowego cukru
- 2 pełne łyżki miodu
- 2 pełne łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (dałam 4 łyżeczki przyprawy Kotanyi – 20 g., można nawet więcej)
- szczypta soli
- 250 g. drobno zmielonych migdałów
- 250 g. drobno zmielonych orzechów laskowych
- 200 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej lub zmielonej w blenderze
- 200 g. kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej lub zmielonej w blenderze (nie udało mi się kupić, dałam 100 g. więcej skórki pomarańczowej)
- oblaty
- do dekoracji:  lukier cytrynowy (cukier puder + odrobina wrzątku i sok z cytryny) oraz migdały
Przygotowanie:
W małym garnku ubijamy jajka, cukier i miód – na puszystą piankę, ok. 4 – 5 minut. Po chwili dodajemy do nich w kilku partiach przyprawy, orzechy oraz skórki cytrusowe i dokładnie wszystko łączymy – wystarczy łyżką. Gotową masę (dość lepką i luźną, tak ma być) odstawiamy na bok, na ok. 30 minut, aby orzechy i migdały napęczniały (masa będzie lepka, ale gęsta).        
Po chwili wykładamy masę na oblaty rozsmarowując masę po same brzegi, wstawiamy pierniczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 – 170 stopni i pieczemy je ok. 15 – 20 minut.
Po ostudzeniu dekorujemy pierniczki lukrem oraz migdałami i chowamy je do puszek. Te pierniczki są miękkie, takie jakby lekko wilgotne i długo utrzymują świeżość, z każdym dniem są coraz lepsze… smacznego :)

3 komentarze:

  1. Bardzo pysznie wyglądają te ciasteczka <3 Takiej nazwy jeszcze nie słyszałem :D
    www.kuchnialukasza.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo znane pierniczki, zwłaszcza w Niemczech, pierniczki z Norymbergii i każda ich wersja jest niesamowita... jak w żadnych innych znajdziesz w nich mnóstwo orzechów i cytusów :)

      Usuń
  2. super pomysł dla tych co nie mogą jesc przenicy polecam

    OdpowiedzUsuń