piątek, 27 listopada 2015

Pierniczki z kawą zbożową

… pierniczki z przepisu Asi, od razu po upieczeniu są miękkie i takie już pozostają, są naprawdę dobre, najlepsze oczywiście nadziewane i w polewie czekoladowej, choć przyznam, że dla mnie nadal na miejscu 1 pozostają pierniczki alpejskie. Można je upiec zarówno na mące pszennej, jak i razowej orkiszowej – w obu wydaniach pierniczki są genialne… ten przepis z pewnością Was nie zawiedzie :) Najlepiej upiec je na kilka dni przed świętami, a nawet dzień przed. Smacznego.
Pierniczki klasyczne...
... male, te nadziane...
i w przekroju :)
Składniki:
-  250 g. mąki orkiszowej (razowej 2000 drobno zmielonej) lub zwykłej mąki pszennej (ja dałam 150 g. mąki żytniej typ 720 i 100 g. mąki orkiszowej typ 630)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy piernikowej (13 g.)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki cukru lub 3 łyżki ksylitolu
- 100 g. (1/4 szklanki) miodu
- 80 g. masła lub oleju kokosowego
- 1 – 2 łyżki jogurtu naturalnego (1 – jeśli używamy mąkę pszenną, 2 – jeśli dajemy mąkę razową; ja dałam 2 łyżki śmietany 18 %)
- 2 żółtka

Przygotowanie:
W dużej misce łączymy mąkę, kakao, przyprawę, cynamon, kawę, sodę i cukier.
Masło i miód podgrzewamy na wolnym ogniu, aż oba składniki się dobrze połączą i po chwili odstawiamy masę na bok, aby ostygła.
Żółtka ucieramy w małej miseczce na jasną, puszystą masę – kilka minut.
Do miski z mąką dodajemy roztopiony miód z masłem, jogurt i wszystko dokładnie łączymy (wystarczy łyżką). Na koniec dodajemy żółtka i łączymy wszystko razem na gładką masę. Moja masa dość mocno się kleiła, ale po kilku minutach odpoczynku była bardzo przyjemna w obróbce i prawie w ogóle nie wymagała podsypywania mąką przy wałkowaniu.
Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy kulę.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 7 – 8 mm, foremkami wycinamy dowolne kształty i układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi małe odstępy.
Wierzch pierniczków smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 – 180 stopni i pieczemy ok. 8 minut.
P.S. Warto zrobić pierniczki z polewą czekoladową z dodatkiem kawy zbożowej. Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz