… pierniczki z
przepisu Asi, od razu po upieczeniu są miękkie i takie już
pozostają, są naprawdę dobre, najlepsze oczywiście nadziewane i w polewie czekoladowej, choć przyznam, że dla mnie nadal na miejscu 1 pozostają pierniczki alpejskie.
Można je upiec zarówno na mące pszennej, jak i razowej orkiszowej – w obu
wydaniach pierniczki są genialne… ten przepis z pewnością Was nie zawiedzie :) Najlepiej
upiec je na kilka dni przed świętami, a nawet dzień przed. Smacznego.
Pierniczki klasyczne... |
... male, te nadziane... |
i w przekroju :) |
Składniki:
- 250 g. mąki orkiszowej (razowej
2000 drobno zmielonej) lub zwykłej mąki pszennej (ja dałam 150 g. mąki żytniej
typ 720 i 100 g. mąki orkiszowej typ 630)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy piernikowej (13 g.)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki cukru lub 3 łyżki ksylitolu
- 100 g. (1/4 szklanki) miodu
- 80 g. masła lub oleju kokosowego
- 1 – 2 łyżki jogurtu naturalnego (1 – jeśli używamy mąkę pszenną, 2 –
jeśli dajemy mąkę razową; ja dałam 2 łyżki śmietany 18 %)
- 2 żółtka
Przygotowanie:
W dużej
misce łączymy mąkę, kakao, przyprawę, cynamon, kawę, sodę i cukier.
Masło i miód
podgrzewamy na wolnym ogniu, aż oba składniki się dobrze połączą i po chwili
odstawiamy masę na bok, aby ostygła.
Żółtka ucieramy
w małej miseczce na jasną, puszystą masę – kilka minut.
Do miski z
mąką dodajemy roztopiony miód z masłem, jogurt i wszystko dokładnie łączymy
(wystarczy łyżką). Na koniec dodajemy żółtka i łączymy wszystko razem na gładką
masę. Moja masa dość mocno się kleiła, ale po kilku minutach odpoczynku była
bardzo przyjemna w obróbce i prawie w ogóle nie wymagała podsypywania mąką przy
wałkowaniu.
Wyrobione
ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy kulę.
Gotowe
ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 7 – 8 mm, foremkami wycinamy
dowolne kształty i układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, zachowując między nimi małe odstępy.
Wierzch pierniczków
smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do
temperatury 170 – 180 stopni i pieczemy ok. 8 minut.
P.S. Warto zrobić pierniczki z polewą czekoladową z dodatkiem kawy zbożowej. Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz