...
słodkie, pastelowe ciasteczka zabójczo działające na zmysły, chrupiące z
zewnątrz, mięciutkie w środku, przełożone kremem – miniaturki warte milion
dolarów, deser idealny… ponadczasowy, elegancki, jedyny w swoim rodzaju. W
zasadzie sam w sobie stanowi prawdziwy oryginał, ale jest również przepiękną
dekoracją np. weselnego tortu czy eleganckiego przyjęcia, a i prezent w takiej
postaci to prawdziwy majstersztyk. Twórcą tego cuda jest Pierre Hermé, francuski mistrz cukiernictwa, niżej
podany przepis znalazłam na jakiejś angielskiej stronie, niestety zgubiłam gdzieś adres strony :( Jeśli mieliście okazję próbować te
ciasteczka w Paryżu wiecie o czym mówię, jeśli nie spróbujcie je koniecznie –
każde ciasteczko przyprawia o zawrót głowy ;) Smacznego!
Składniki: (na
ok. 30 ciasteczek)
Makaroniki:
-
150 g. zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
-
150 g. przesianego cukru pudru
-
55 g. białek
-
150 g. cukru
-
37 g. wody mineralnej
-
55 g. białek
Krem:
-
dowolny, ulubiony, u mnie śmietankowy z mascarpone
Przygotowanie:
Makaroniki:
Jajka
powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej dzień przed przygotowaniem
makaroników oddzielić białka od żółtek i pozostawić białka przykryte folią
spożywczą na kuchennym blacie.
Migdały
(bez skórki) oraz cukier puder ucieramy np. w malakserze przez ok. 1 – 2
minuty, aż utworzą drobniutki piasek. Po chwili przesiewamy migdały przez
drobne sitko, usuwając większe kawałki. W ich miejsce trzeba dodać tyle samo
drobniutkich migdałów (waga musi się zgadzać!).
Po
chwili dodajemy do migdałów z cukrem
pierwszą partię białek (55 g.) i dokładnie wszystko łączymy.
Resztę
białek (55 g.) umieszczamy w misie miksera.
W
małym garnuszku (o jak najmniejszym obwodzie) gotujemy wodę z cukrem, na
średnim ogniu, do wrzenia, nie mieszając jej ani razu (w garnuszku umieszczamy
również termometr).
W
miedzy czasie, gdy temperatura cukru osiągnie 105 stopni C zaczynamy ubijanie
białek – ubijamy je jak na klasyczną bezę, do pełnej sztywności białek . Gdy
temperatura osiągnie 118 stopni C natychmiast zdejmujemy syrop z ognia,
odstawiamy go na chwilę , aby syrop ostygł (ok. 3 minuty) i powoli, wolną strużką
(uważając, aby syrop nie oblepił brzegów miski) wlewamy go do białek.
Mieszanina szybko stanie się gładka i błyszcząca – ubijamy ją jeszcze przez dobrych
kilka minut 3 – 5, do momentu, aż temperatura białek obniży się do 45 – 50
stopni C. Tak przygotowaną bezę od razu po przygotowaniu łączymy w 3
turach z mieszaniną cukru, migdałów i białek, przez ok. 3 – 5 minut.
Piekarnik
nagrzewamy do temperatury 160 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) lub 180
stopni bez termo obiegu.
Gotowa
masę bezową przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką, szeroką na
ok. 1 cm. i wyciskamy okrągłe makaroniki, zachowując między nimi dość spore
odstępy (makaroniki rozkładają się na boki. Ja do pieczenia użyłam gotowej silikonowej
maty do makaroników – w tym przykładamy nakładamy bezę do wielkości małych
okręgów, aby mogły rozpłynąć się na szerokość dużych okręgów.
Tak
przygotowane makaroniki zostawiamy na kuchennym blacie, do wysuszenia, ok. 30
minut powinno wystarczyć, czasami trzeba więcej – najlepiej sprawdzić palcem,
czy powierzchnia ciasteczek już się wystarczająco wysuszyła (ciasteczka nie
powinny kleić się do palców).
Makaroniki
pieczemy ok. 11 – 15 minut (w zależności od wielkości), otwierając w trakcie
pieczenia drzwi piekarnika 2 razy, szybko i energicznie, aby odrobinę ulotnić
gorące powietrze. Jeśli makaroniki są rumiane wcześniej, należy wyjąc je z
piekarnika wcześniej lub odrobinę obniżyć temperaturę – czas pieczenia zależy
również od danego piekarnika.
Gotowe
makaroniki zostawiamy na blaszce do ostygnięcia.
Gdy
wystygną za pomocą worka cukierniczego przekładamy je kremem i gotowe :)
Po
przełożeniu kremem makaroniki przechowujemy w lodówce, przed podaniem należy
wyjąć je z lodówki co najmniej 2 godziny wcześniej. Najlepsze są następnego
dnia…
Makaroniki
(bez kremu) możemy przechowywać przez kilka dni, w hermetycznie zamkniętym
pudełku, można je również zamrozić.
Niezwykle efektownie wyglądające ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń