piątek, 4 listopada 2016

Najlepsza sałatka z pora

… genialna sałatka, która zaskoczy absolutnie każdego. Można ją podać w wersji klasycznej, w salaterkach lub w wersji koktajlowej, np. na krakersach (niedługo przed podaniem, krakersy z czasem miękną). Ta sałatka jest bardzo lekka, taka wiosenna, świetna jako dodatek do grilla lub przystawka do dań głównych. Polecam!
Przepis znalazłam tu.
Składniki:
- 1 duży por
- 250 g. sera żółtego
- 5 jajek
- 5 małych ogórków konserwowych
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 – 3 łyżki majonezu (u mnie Hellmann's babuni)

Przygotowanie:
Pora kroimy wzdłuż na pół, a później na cieniutkie półplasterki, oprószamy go cukrem i odstawiamy na ok. 1 – 2 godziny. W tym czasie por z reguły puszcza sok, który odciskamy (smak pora jest wtedy znacznie łagodniejszy). Jajka gotujemy na twardo i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Na tarce ścieramy również ser i ogórki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodając w między czasie majonez i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz