…
pyszny, porzeczkowy przekładaniec, idealny na większe, rodzinne spotkania –
jest bardzo duży i bardzo podzielny :) W
tym cieście znajdziecie bardzo wiele smaków, ale idealnie się one ze sobą
komponują. Ciasto to kakaowe blaty, lekko czekoladowe, dość wilgotne, nasączone
dodatkowo odrobiną alkoholu. Ciasto wyrasta mi zawsze z dołkiem po środku, ale
da się je podzielić na 2 równe części. Poncz można pominąć, gdyż ciasto samo w
sobie jest wilgotne, ale myślę, że taka odrobina alkoholu wzbogaca jego smak ;)
Jeden krem to krem na bazie serka kanapkowego, drugi klasyczny – z bitej
śmietany. Słodycz ciasta przełamuje dżem z czarnej porzeczki. Całość smakuje po
prostu WYBITNIE, ciasto rozpływa się w ustach i pozostawia naprawdę
niezapomniane wrażenia… Jedyne co zmienię, to następnym razem dodatkowo dodam
na którąś warstwę ciasta orzechy włoskie… będzie jeszcze pyszniej ;) Kremy zrobiłam z 1,5 porcji. Smacznego.
Przepis
pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
Ciasto:
- 3/4
szklanki oleju rzepakowego
- 1/2
szklanki wody
- 1 szklanka
cukru
- 5 płaskich
łyżek kakao
- 5 jajek
- 1/2
szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5
szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej
Krem z serka kremowego:
- 200 g. miękkiego
masła
- 500 g. kremowego
serka kanapkowego (u mnie serek Twój Smak Piątnicy)
- 5 łyżek
cukru pudru
Krem śmietankowy:
- 500 ml.
śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki
cukru pudru
- 4 pełne
łyżki serka mascarpone (lub 2 śmietan – fixy)
Dodatkowo:
- 1,5
słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik = 450 g.)
- 50 g.
startej na tarce mlecznej lub gorzkiej czekolady
Poncz:
- 1/2
szklanki likieru z czarnej porzeczki (u mnie sok z czarnej porzeczki)
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Olej, wodę,
1 szklankę cukru oraz kakao przekładamy do małego rondelka, wstawiamy je na gaz
i gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy masa się zagotuje
zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na bok, aż całkowicie wystygnie.
Mąkę,
proszek i sodę oczyszczoną przesiewamy przez sitko i odstawiamy na bok.
Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce
cukier. Następnie dodajemy wszystkie żółtka i ubijamy masę do otrzymania
kremowej pianki. Gdy masa będzie już ubita dodajemy przestudzoną masę
czekoladową i dokładnie łączymy całość szpatułką lub mikserem na wolnych
obrotach. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie łączymy
wszystkie składniki szpatułką.
Gotowe
ciasto przelewamy do blaszki (o wymiarach 25 x 35 cm.) wyłożonej na dnie
papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy) , wyrównujemy lekko
powierzchnię ciasta, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180
stopni i pieczemy ok. 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto
studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wyjmujemy je z formy i dzielimy
na 2 równe blaty.
Krem z serka
kanapkowego:
Wszystkie
składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło
ucieramy z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego
kremu (cukier wcześniej należy przesiać przez sitko). Po chwili dodajemy
porcjami serek i cały czas ubijamy masę do otrzymania gładkiego kremu.
Krem
śmietankowy:
Śmietana i
serek mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone.
Śmietanę i
mascarpone przekładamy do garnka i ubijamy je razem mikserem do otrzymania
gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder. Uwaga –
kremu nie ubijamy zbyt długo, ponieważ może się zwarzyć.
Na płaskiej
tacy układamy pierwszy blat ciasta, lekko go ponczujemy i rozsmarowujemy połowę
dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wykładamy masę z serka kremowego, delikatnie
ją wyrównujemy i układamy drugi blat kakaowego ciasta. Wierzch ciasta ponownie
lekko ponczujemy, rozsmarowujemy resztę dżemu, wykładamy krem śmietankowy, delikatnie
go wyrównujemy i posypujemy wierzch ciasta startą czekoladą.
Przed
podaniem schładzamy ciasto w lodówce, następnie kroimy je na kwadraty i
układamy na paterze.
Ciasto
przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz