czwartek, 29 maja 2014

Sernik Snickers

… sernik stworzony dla miłośników karmelu, orzeszków, czekolady no i serników oczywiście – jest absolutnie snickersowy, pyszny, kremowy i podobnie jak baton Snickers mocno, mocno uzależniający :) To sernik z rodzaju tych cięższych, mięsistych serników, ale przyjemnie rozpływający się w ustach...
Przepis znalazłam tu, a pochodzi z tej strony, ale lekko go zmodyfikowałam, głównie metodę łączenia składników masy serowej (dodajemy całe jajka). Sernik urósł ok. 1 cm. ponad formę, w trakcie studzenia „wrócił” do stanu surowej masy. Nierówności (boki sernika,, które się skurczyły) zaretuszowałam słodkimi dodatkami ;)
Składniki: (na tortownicę 21 cm.)

Kakaowy spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 85 g. miękkiego masła
- 1 żółtko
- 2/3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 1/2 szklanki z lekkim czubkiem cukru pudru – 85 g.
- 500 g. zmielonego twarogu (u mnie twaróg półtłusty Piątnicy w kostkach zmielony w blenderze)
- 150 g. serka mascarpone
- 4 jajka
- 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 batoniki snickers (każdy o wadze 50 g.), pokrojone na drobne kawałki

Na wierzch:
- masa kajmakowa z puszki, ilość dowolna
- baton snickers, pokrojony np. w plasterki
- słone orzeszki ziemne, lekko posiekane
- polewa czekoladowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i zagniatamy je, aż się dokładnie połączą. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, owijamy ją w folię, wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, następnie przekładamy ciasto do tortownicy (o średnicy 21 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wylepiamy nim dno formy, nakłuwamy go widelcem i podpiekamy ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 10 – 12 minut. Ja zamroziłam ciasto w zamrażarce, później starłam je do formy za pomocą tarki, dokładnie uklepałam ręką i ponakłuwam w kilku miejscach widelcem (ciasta jest odrobinę za dużo, nie wykładałam całej porcji).
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser i mascarpone ucieramy z cukrem, po chwili dodajemy do nich jajka, jedno po drugim, krótko miksując masę po każdym dodanym jajku. Następnie dodajemy do masy pozostałe składniki (oprócz batoników) i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem – krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Na koniec delikatnie wmieszujemy do masy pokrojone w małe kosteczki kawałki batoników.
Na najniższej półce w piekarniku ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą (sernik pieczemy w kąpieli wodnej), poziom wyżej wstawiamy formę z sernikiem i pieczemy sernik ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Gdy sernik wystygnie okrajamy go nożem od brzegów formy, zdejmujemy obręcz tortownicy, oblewamy go polewą kajmakową i wstawiamy go do lodówki  na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po pewnym czasie lub tuż przed podaniem dekorujemy sernik orzeszkami, snickersami i kleksami polewy czekoladowej.

2 komentarze:

  1. Musiał smakować obłędnie - słodycz ekstremalna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne i kaloryczne ciasto. Wygląda smakowicie, aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń