…
rozpływający się w ustach sernik, mokry, wilgotny, o delikatnie sypkiej,
mazistej strukturze, z delikatną nutą cytryny, ciasteczkowym spodem i musem,
pianką malinową, która jest tu niewątpliwie kropką nad i. Mus jest lekko
kwaskowaty, przyjemnie malinowy, z orzeźwiającą nutą, idealnie komponującą się
z sernikiem. Sernik Malina… sernik dla wielbicieli serników i malin, nieziemsko
pyszny, z kawałkami malin zatopionych w musie, z każdym dniem coraz lepszy i
bardzo, bardzo podzielny ;) Smacznego.
Przepis
znalazłam tu.
Składniki:
Spód:
- 200 g. ciasteczek typu digestive (w wersji bezglutenowej ciastka bezglutenowe)
- 50 – 60 g. masła
Masa serowa:
- 500 g. tłustego twarogu
- 500 g. serka mascarpone
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 200 g. ciasteczek typu digestive (w wersji bezglutenowej ciastka bezglutenowe)
- 50 – 60 g. masła
Masa serowa:
- 500 g. tłustego twarogu
- 500 g. serka mascarpone
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
-
2 żółtka
Mus malinowy:
-
800 g. malin (świeżych lub mrożonych)
-
1 cukier waniliowy (16 g.)
-
1 pełna łyżka żelatyny – 15 g.
-
500 g. gęstej śmietany kremówki 36 %
-
6 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku, ja dałam ok. 8 średnich łyżek – 150
g.)
Przygotowanie:
Spód:
Ciasteczka
mielimy w blenderze na drobny piasek, dodajemy do nich roztopione masło i
dokładnie wszystko razem łączymy.
Gotowy spód
ciasteczkowy przekładamy do formy z odpinaną obręczą o wymiarach 25 x 35 cm. (u
mnie forma o wymiarach dolnych 22 x 33 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia,
dokładnie wylepiamy nim spód formy i odstawiamy ją na bok na czas przygotowania
masy serowej.
Masa
serowa:
Twaróg
mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie ucieramy w
blenderze. Po chwili dodajemy serek mascarpone, skórkę cytrynową, mąkę, cukier
(ja dodatkowo dałam jeszcze kilka kropli aromatu waniliowego) i ucieramy masę
do połączenia się składników w jednolitą masę. Następnie dodajemy po kolei
(pojedynczo) jajka, żółtka i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem.
Gotową masę
przelewamy na spód ciasteczkowy, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do
temperatury 175 stopni, pieczemy sernik przez 15 minut, następnie
zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy sernik jeszcze przez
30 minut (sernik ma być ścięty, ale miękki – po schłodzeniu uzyska odpowiednią
konsystencję).
Po
upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy go na bok, do całkowitego
ostudzenia.
Mus
malinowy:
500
g. malin
rozmrażamy (resztę trzymamy w zamrażarce), świeże wystarczy opłukać zimną
wodą, przekładamy je do blendera i ucieramy, a następnie przecieramy przez
sitko pozbywając się pesteczek. Do malinowego musu dodajemy cukier wanilinowy i
krótko ubijamy oba składniki mikserem.
Żelatynę rozpuszczamy
w 4 łyżkach zimnej wody i odstawiamy ją na bok do napęcznienia. Po chwili rozpuszczamy żelatynę w mikrofali lub lekko
ją podgrzewamy na gazie, dodajemy do niej kilka łyżek musu i dokładnie wszystko
razem łączymy. Rozluźnioną żelatynę przelewamy do musu i dokładnie łączymy oba
składniki.
Śmietanę
kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę (jeśli śmietana będzie
mało sztywna można dodać 1 śmietan – fix). Po chwili dodajemy do niej mus
malinowy i ucieramy oba składniki razem, aż utworzą jednolitą masę. Na koniec dodajemy
resztę malin (mrożonych nie rozmrażamy) i delikatnie wmieszujemy je do masy
(dałam 220 g.).
Gdy mus
będzie gotowy przekładamy go na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki na
minimum 2 godziny. Gdy mus zastygnie zdejmujemy obręcz formy i dzielimy
sernik na równe kostki.
Przykładowa dekoracja: wierzch
można udekorować malinami, listkami mięty i roztopioną ze śmietanką białą
czekoladą.
Mmm, coś wspaniałego! Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńale cudo!!!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń