wtorek, 12 sierpnia 2014

Czekoladowe babeczki z kremem nutella

… ten przepis jest dedykowany wszystkim, którzy kochają czekoladę :) Babeczki są pyszne, mocno czekoladowe, a dodatkowo zdobi je krem na bazie nutelli. Pyszne i genialne połączenie. Babeczki długo zachowują świeżość, w szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać do 4 dni, są lekkie i puszyste i do tego wszystkiego cudownie pachną czekoladą... Wierzch zdobią prażone orzeszki ziemne. Bardzo je Wam polecam, grzech nie spróbować ;)
Przepis na babeczki pochodzi z tej strony, krem – przepis własny.
Babeczki:
- 115 g. masła
- 57 g. ciemnej, gorzkiej czekolady
- 45 g. ciemnego, gorzkiego kakao
- 100 g. (niecałe 2/3 szklanki) mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 100 g. (~3/4 szklanki) cukru pudru
- 50 g. (ok. 2,5 łyżki) cukru brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 ml. (1/2 szklanki) maślanki

Krem:
- 150 g. śmietany kremówki (36 %)
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g. serka mascarpone
- 150 g.  kremu czekoladowego typu nutella
- 1 śmietan – fix

Dodatkowo:
- 2 łyżki orzeszków ziemnych solonych, drobno posiekanych i podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Babeczki:
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu do momentu, aż otrzymamy gładką masę i odstawiamy ją na bok, aby lekko ostygła.
W jednej misce łączymy kakao, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
W misie miksera ucieramy jajka z cukrem i cukrem brązowym oraz  wanilią. Po chwili dodajemy przestudzoną masę czekoladową i ponownie ucieramy masę mikserem, krótko, tylko do momentu, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone. Następnie dodajemy połowę mieszaniny mąki, połowę maślanki i łączymy masę do połączenia. Po chwili dodajemy drugą połowę mąki i maślanki i ucieramy masę do gładkości – masa będzie gęsta jak budyń.
Gotowe ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej papilotki, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Krem:
Śmietanę kremówką ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Po chwili dodajemy serek mascarpone i ponownie ucieramy masę mikserem. Na koniec dodajemy nutellę, śmietan – fix i ponownie ucieramy masę mikserem, krótko, tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Gdy babeczki wystygną dekorujemy je kremem i prażonymi orzechami. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. mmm... Musza być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe babeczki, pięknie wyglądają.
    Koniecznie zapraszam do mojego konkursu właśnie na babeczki.

    OdpowiedzUsuń