wtorek, 23 września 2014

Tort podwójnie czekoladowy

… 2 rodzaje ciasta czekoladowego – z ciemnej i białej czekolady oraz mocno czekoladowy krem z dodatkiem kawy. Tort rozpływający się w ustach i do tego bardzo, bardzo podzielny... jest dość słodki dlatego 1 kawałek wystarczy aby się zasłodzić na dłuższą chwilę ;) To tort dla wielbicieli czekolady i mocno czekoladowych smaków, w całym torcie jest jej bagatelka, tylko 600 g. ;) Dla przełamania słodyczy 2 warstwy ciasta przełożyłam również dżemem z czarnej porzeczki. Następnym razem zrobię 2 ciasta z ciemnej czekolady i 1 z białej, ponieważ tort wyszedł bardzo wysoki. 
Przepis, z małymi modyfikacjami, pochodzi z tej strony.
Składniki:

Ciemne ciasto czekoladowe:
- 100 g. gorzkiej czekolady
- 100 g. masła
- 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 100 g. drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g. mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Jasne ciasto czekoladowe:
- 100 g. białej czekolady
- 100 g. masła
- 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 100 g. drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g. mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
- 500 ml. śmietany kremówki 36 %
- 1  2 łyżki kawy rozpuszczalnej (10  20 g.)
- 3 łyżki cukru pudru
- 400 g. ciemnej czekolady: 200 g. mlecznej i 200 g. gorzkiej, połamanej na kostki
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 100 g. serka mascarpone

Poncz:
- 75 ml. wódki
- 95 ml. mocnej, słodzonej kawy rozpuszczalnej

Polewa:
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek kakao (lub mniej, w zależności od upodobań)
- 8 łyżek cukru
- 7 łyżek śmietany kremówki 30 – 36 %
- 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- orzechy w czekoladzie
- 2 kostki białej czekolady, startej na wiórki
Tort podwójnie czekoladowy:
2 warstwy ciemnego ciasta czekoladowego...
2 warstwy białego ciasta czekoladowego...
4 warstwy kremu czekoladowego...
... i miękka, błyszcząca polewa czekoladowa!
Przygotowanie:
Ciemne ciasto czekoladowe:
W garnuszku z grubym dnem roztapiamy masło, po chwili dodajemy do niego drobno posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy oba składniki, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Gotową masę czekoladową odstawiamy na bok, aby lekko przestygła.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do małej miski.
Jajka (w całości) ubijamy z cukrem, aż otrzymamy gęstą, jasną i puszystą masę. Do ubitych jajek nie przerywając ubijania (obroty miksera zmniejszamy na niższe) bardzo powoli wlewamy masę czekoladową, następnie ekstrakt i ubijamy masę do połączenia się wszystkich składników. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie łączymy je z masą, szpatułką lub widelcem.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części (jedna część waży ok. 185 g.), przelewamy je do dwóch tortownic o średnicy 21 cm. wyłożonych na dnie papierem do pieczenia, wstawiamy ciasta do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy je ok. 18 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, a gdy ostygnie wyjmujemy je z formy. Ciasta można upiec wieczorem, 1 dzień wcześniej.
Jasne ciasto czekoladowe:
Przygotowujemy je analogicznie jak ciasto ciemne z tą tylko małą różnicą, że zamiast ciemnej czekolady dajemy białą.
Krem:
W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy śmietanę kremówkę oraz kawę (przy 1 łyżce kawy krem jest bardziej czekoladowy z delikatną nutką kawy, jeśli dacie 2 łyżki w kremie dominuje kawa), do wrzenia. Po chwili zdejmujemy ją z palnika, dodajemy cukier, mieszamy masę aż cukier się rozpuści, dodajemy posiekaną czekoladę, wanilię i czekamy, aż czekolada się roztopi, mieszając ją od czasu do czasu.
Gdy masa wystygnie przykrywamy ją folią i wstawiamy do lodówki na całą noc (min. 12 godzin).
Przed samym przełożeniem tortu wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy mikserem do otrzymania gładkiego, gęstego kremu, uważając, by go nie przebić (masę ubijamy na średnich obrotach miksera, krótko, tylko do momentu, aż krem zgęstnieje).
W osobnej misce ubijamy serek mascarpone, krótko tylko do momentu, aż będzie gładki, dodajemy serek do masy czekoladowej i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem – krem ma być gładki, gęsty i jednolity.
Polewa:
Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy ją odrobiną zimnej wody (1 łyżka) i dokładnie ją mieszamy, aż  połączy się z wodą.           
W rondelku z grubym dnem roztapiamy masło, po chwili dodajemy resztę składników i ciągle je mieszając (na wolnym ogniu) czekamy, aż wszystkie składniki się zagotują i dokładnie połączą.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewamy ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy – dosłownie chwilkę) i dodajemy ją do reszty masy. Wszystkie składniki dokładnie razem łączymy i odstawiamy polewę  na bok, aby przestygła i lekko zgęstniała. Ja dodatkowo przecedziłam ją przez sitko, aby była idealnie gładka.
Na paterze układamy pierwszy blat ciemnego ciasta, lekko je ponczujemy, rozsmarowujemy na nim odrobinę dżemu i 1/4 kremu, układamy jasne ciasto, ponczujemy je, wykładamy kolejną porcję kremu i w ten sam sposób układamy dwie kolejne warstwy tortu: ciemne ciasto – poncz – dżem – krem – jasne ciasto – poncz – krem. Z ostatniej części kremu dekorujemy również boki tortu i wstawiamy tort do lodówki, aby krem troszkę stężał.
Gdy krem będzie sztywny oblewamy tort polewą czekoladową i ozdabiamy czekoladowymi kulkami (u mnie orzechy w czekoladzie) i białą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz