piątek, 12 grudnia 2014

Pierniczki świąteczne, mini

… korzenne pierniczki na choinkę. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetnie się wałkuje, nie wyrasta podczas pieczenia i idealnie zachowuje nadany mu kształt. Z tej porcji wychodzi mnóstwo mini pierniczków, choinki już udekorowane, reszta pierniczków została do podjadania ;)
Składniki:
- 500 g. mąki pszennej
- 1 jajko (rozmiar M)
- 2 żółtka
- 220 g. płynnego miodu
- 150 g. masła
- 170 g. cukru pudru
- 1 płaska łyżka ciemnego, gorzkiego kakao
- 45 g. przyprawy piernikowej Kotanyi lub innej, równie dobrej jakościowo (1 i 2/3 opakowania)

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, po środku robimy dołek, wbijamy do niego jajko oraz żółtka.
Pozostałe składniki przekładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy je na średnim ogniu, aż się dokładnie rozpuszczą, a następnie odstawiamy masę na bok, aby ostygła.
Gdy masa ostygnie przelewamy ją do mąki z jajkami i zagniatamy ciasto, aż utworzy jednolitą masę. Można wyrabiać ciasto również robotem kuchennym. Masa jest dość gęsta i jednocześnie lepka, ale nie dodajemy więcej mąki – ciasto uzyska odpowiednią konsystencję podczas chłodzenia w lodówce.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką lub folią ponakłuwaną w kilku miejscach widelcem i wstawiamy je do lodówki na co najmniej kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Po nocy w lodówce odstawiamy ciasto na bok, na ok. 1 – 2 kwadranse, aby doszło do temperatury pokojowej, rozwałkowujemy je partiami na blacie lekko oprószonym mąką na grubość ok. 2 – 4 mm., wykrawamy pierniczki  i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe pierniczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy je do momentu, aż się delikatnie zarumienią na bokach, czas pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków, małe pierniczki pieczemy ok. 5 minut, duże 8 – 10 minut, mini pierniczkom wystarczą 3 – 4 minuty, ale każdy piekarnik piecze inaczej – dopasujcie czas pieczenia do swojego piernika. Uwaga – nie należy zbyt wysuszyć pierniczków, aby nie były twarde. Przed wyjęciem pierniczków z piekarnika powinny być jeszcze delikatnie miękkie – w trakcie studzenia nabiorą właściwej konsystencji i stwardnieją.
Po ostudzeniu zamykamy pierniczki w puszkach. Na początku pierniczki są miękkie, po chwili twardnieją i takie już pozostają, bo takie jest ich zadanie – ładnie prezentować sie na choince. Jeśli chcecie je zjeść możecie schrupać je jako kruche pierniczki lub jeśli chcecie, aby były miękkie należy obłożyć je kawałkami jabłek – to niezawodny sposób na zmiękczenie każdego pierniczka ;) Moje pierniczki włożone z innymi miękimi i polukrowanymi pierniczkami zmiękły bardzo szybko ;) Smacznego…
Przepis dołączam do akcji "Świąteczne słodkości".
Świąteczne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz