niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniczki stempelki

… bardzo świąteczne pierniczki, w trzech wzorach do wyboru: śnieżynka, ciastek i choinka. Pierniczki są całkiem smaczne, delikatnie piernikowe, cieniutkie, po obłożeniu jabłkami zmiękły bardzo szybko i takie już pozostały. Przepis na ciasto wzięłam z tej strony, choć przyznam, że miałam małe problemy z konsystencją ciasta – ciasto się lekko rwało, no ale udało się i pierniczki gotowe.... to pierniczki z tych co prezentują się naprawdę zjawiskowo, są świetne dla dzieci, no a smak mimo, że niczego im nie brakuje to już drugorzędna sprawa ;)
Składniki:
- 150 g. masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
- 3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
W dużym garnuszku roztapiamy masło, cukier, miód i przyprawę piernikową. Masę gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Po chwili zdejmujemy ją z ognia, od razu dodajemy sodę (masa będzie lekko się pienić), dokładnie wszystko razem mieszamy i odstawiamy masę na bok, aby ostygła.
Gdy masa ostygnie dodajemy do niej jajko, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę – ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji i wstawiamy je do lodówki na min. 1 godzinę, aby stężało (moje ciasto stało w lodówce przez całą noc).
Po stężeniu partiami wykrawamy z pierniczków stempelki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy pierniczki przez ok. 5 – 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni (po wyjęciu pierniczków z piekarnika mają być jeszcze delikatnie miękkie, po chwili same stwardnieją).
Pierniczki są z rodzaju tych kruchych, aby zmiękły należy obłożyć je kawałkami jabłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz