…
zdecydowanie bardzo duża konkurencja dla tradycyjnego makowca zwijanego, a
chociażby dlatego, że pęknięcia które u tradycyjnego makowca są dużym minusem
tu są wielką zaletą i każda dodatkowa nierówność, pęknięcie czynią go
wyjątkowym i niepowtarzalnym… U nas w domu powoli czuć już święta, w kuchennych
szafkach pojawia się coraz więcej pierniczków, wracając ze sklepów zawsze
przyjeżdża z nami jakaś nowa bombka i idąc za ciosem w tym świątecznym klimacie
zapraszam Was dziś na drożdżowy warkocz makowy… przepyszny i bardzooo
elegancki! Bazę przepisu stanowi moja ulubiona drożdżówka, masa makowa jest
gotowa ale wzbogacona o bakalie, miód i migdałowy aromat… poezja :)
Składniki:
Ciasto:
-
na zaczyn: 1 paczuszka (42 g.) świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru + 3 łyżeczki
mąki
-
500 g. mąki
pszennej + do podsypywania
- szczypta
soli
- 1 jajko +
1 żółtko (białko wykorzystamy do masy makowej)
- 1 szklanki
mleka 3,2 %
- 1/2
szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
32 g.
- 1 łyżeczka
aromatu waniliowego
- 50 g.
masła, roztopionego
- 1 łyżka
oleju
Masa makowa:
-
700 g. gotowej masy makowej (u mnie masa Helio z bakaliami)
-
50 g. uprażonych na suchej patelni i drobno zmielonych orzechów włoskich
-
50 g. lekko zmielonej w blenderze skórki pomarańczowej
-
1 białko (ubite na sztywno)
-
2 łyżki płynnego miodu
-
1 buteleczka aromatu migdałowego (10 ml.)
Przygotowanie:
Ciasto:
Zaczynamy od
przygotowania zaczynu: do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę
cukru, mąkę i tyle ciepłego mleka, aby po wymieszaniu powstała nam papka o
konsystencji gęstej śmietany (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy odrobinę
więcej mąki, jeśli odwrotnie – trochę ciepłego mleka). Gotowy zaczyn odstawiamy
na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej
miski przesiewamy mąkę i łączymy ją z solą.
W małym
garnuszku rozpuszczamy resztę mleka z cukrami.
Masło
podgrzewamy razem z oliwą na wolnym ogniu, krótko, tylko do momentu
rozpuszczenia się masła.
Gdy drożdże
wyrosną zaczynamy dodawać do mąki pozostałe składniki: najpierw wlewamy mleko,
po brzegach miski, aby ogrzać miskę, później dodajemy tłuszcz, wyrośnięte
drożdże, roztrzepane jajka, aromat i zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki
się dokładnie połączą. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy 1 żółtko lub całe
jajko więcej.
W małym
rondelku gotujemy odrobinę wody, kładziemy na garnek talerzyk, a gdy się
ogrzeje stawiamy na niego miskę z ciastem, przykrywamy je lnianą ściereczką i
czekamy aż ciasto urośnie. Ten mały patent gwarantuje wyrośnięcie ciasta w
przeciągu ok. 3 kwadransów.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat dokładnie obsypany
mąką, rozwałkowujemy je na duży prostokąt, wykładamy na ciasto masę makową,
zwijamy ciasto w rulon tworząc wieniec, układamy ciasto na dużej blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy je
jeszcze na ok. 1 – 2 kwadranse do napuszenia. Po tym czasie wstawiamy ciasto do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 30 – 45
minut, do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu dekorujemy wieniec lukrem (1 szklanka cukru pudru roztarta z 1 łyżką wrzątku i 2 łyżkami mleka).
Masa
makowa:
Do
dużej miski przekładamy masę makową, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko
łączymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz