czwartek, 18 grudnia 2014

Drożdżowy wieniec z makiem

… zdecydowanie bardzo duża konkurencja dla tradycyjnego makowca zwijanego, a chociażby dlatego, że pęknięcia które u tradycyjnego makowca są dużym minusem tu są wielką zaletą i każda dodatkowa nierówność, pęknięcie czynią go wyjątkowym i niepowtarzalnym… U nas w domu powoli czuć już święta, w kuchennych szafkach pojawia się coraz więcej pierniczków, wracając ze sklepów zawsze przyjeżdża z nami jakaś nowa bombka i idąc za ciosem w tym świątecznym klimacie zapraszam Was dziś na drożdżowy warkocz makowy… przepyszny i bardzooo elegancki! Bazę przepisu stanowi moja ulubiona drożdżówka, masa makowa jest gotowa ale wzbogacona o bakalie, miód i migdałowy aromat…  poezja :)

Składniki:

Ciasto:
- na zaczyn: 1 paczuszka (42 g.) świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru + 3 łyżeczki mąki
- 500 g. mąki pszennej + do podsypywania
- szczypta soli
- 1 jajko + 1 żółtko (białko wykorzystamy do masy makowej)
- 1 szklanki mleka 3,2 %
- 1/2 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy 32 g.
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 50 g. masła, roztopionego
- 1 łyżka oleju

Masa makowa:
- 700 g. gotowej masy makowej (u mnie masa Helio z bakaliami)
- 50 g. uprażonych na suchej patelni i drobno zmielonych orzechów włoskich
- 50 g. lekko zmielonej w blenderze skórki pomarańczowej
- 1 białko (ubite na sztywno)
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 buteleczka aromatu migdałowego (10 ml.)
Przygotowanie:
Ciasto:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu: do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mąkę i tyle ciepłego mleka, aby po wymieszaniu powstała nam papka o konsystencji gęstej śmietany (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy odrobinę więcej mąki, jeśli odwrotnie – trochę ciepłego mleka). Gotowy zaczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i łączymy ją z solą.
W małym garnuszku rozpuszczamy resztę mleka z cukrami.
Masło podgrzewamy razem z oliwą na wolnym ogniu, krótko, tylko do momentu rozpuszczenia się masła.
Gdy drożdże wyrosną zaczynamy dodawać do mąki pozostałe składniki: najpierw wlewamy mleko, po brzegach miski, aby ogrzać miskę, później dodajemy tłuszcz, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka, aromat i zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy 1 żółtko lub całe jajko więcej.
W małym rondelku gotujemy odrobinę wody, kładziemy na garnek talerzyk, a gdy się ogrzeje stawiamy na niego miskę z ciastem, przykrywamy je lnianą ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Ten mały patent gwarantuje wyrośnięcie ciasta w przeciągu ok. 3 kwadransów.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat dokładnie obsypany mąką, rozwałkowujemy je na duży prostokąt, wykładamy na ciasto masę makową, zwijamy ciasto w rulon tworząc wieniec, układamy ciasto na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy je jeszcze na ok. 1 – 2 kwadranse do napuszenia. Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 30 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu dekorujemy wieniec lukrem (1 szklanka cukru pudru roztarta z 1 łyżką wrzątku i 2 łyżkami mleka).
Masa makowa:
Do dużej miski przekładamy masę makową, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko łączymy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz