poniedziałek, 1 grudnia 2014

Sernik Izaura

… sernik z delikatną masą serową ukrytą w cieście czekoladowym. Sernik ten znany jest pod nazwą Izaura, choć niektórzy żartobliwie nazywają go Cielaczek – obie nazwy są jak najbardziej trafione, sami wybierzcie tą, która bardziej Wam odpowiada. Bazę mojego sernika stanowi murzynek, który bardzo często gości u nas w domu jako ciasto do herbaty, wyrasta on w masie serowej tworząc bardzo eleganckie czekoladowo – serowe esy floresy. Masa serowa jest bardzo delikatna, biała jak puszek, choć muszę przyznać, że smakowo w tym połączeniu dominuje murzynek ;) Smacznego…
Składniki:

Ciasto:
- 1 margaryna (250 g.)
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 duży cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 duży budyń waniliowy
- 4 duże jajka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 500 g. twarogu półtłustego, zmielonego 3 – krotnie lub utartego w blenderze
- 250 g. twarogu tłustego, zmielonego 3 – krotnie lub utartego w blenderze
- 250 g. serka mascarpone
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki miękkiego masła (100 g.)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 aromat waniliowy (10 ml.)

Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao przekładamy do małego rondelka, wstawiamy je na gaz i czekamy, aż masa się zagotuje, a wszystkie składniki się dokładnie rozpuszczą. Po chwili zdejmujemy masę z ognia i odstawiamy ją na bok, do całkowitego wystygnięcia.
Gdy masa wystygnie dodajemy do niej żółtka, obie mąki, budyń, proszek do pieczenia i ucieramy całość mikserem, krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy.
Masa serowa:
W misie miksera ucieramy wszystkie sery, w miarę możliwości do otrzymania gładkiej masy. Po chwili dodajemy resztę składników (masło warto roztopić i przestudzić) i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Blaszkę (o wymiarach 25 x 35 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej połowę masy czekoladowej, na nią wykładamy za pomocą łyżki kleksy masy serowej, na nie kleksy z masy czekoladowej i tak naprzemiennie, do wyczerpania się obu mas. Wierzch rozsmarowałam łyżką, aby masa się wyrównała – zamaskowało to łatki na wierzchu, ale w sumie  w niczym to nie przeszkadzało, bo na wierzchu jest cukrowa dekoracja.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy je ok. 60 minut.
Po wystudzeniu możemy udekorować sernik cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz