…
sernik z delikatną masą serową ukrytą w cieście czekoladowym. Sernik ten znany
jest pod nazwą Izaura, choć niektórzy żartobliwie nazywają go Cielaczek – obie
nazwy są jak najbardziej trafione, sami wybierzcie tą, która bardziej Wam
odpowiada. Bazę mojego sernika stanowi murzynek, który bardzo często gości u
nas w domu jako ciasto do herbaty, wyrasta on w masie serowej tworząc bardzo
eleganckie czekoladowo – serowe esy floresy. Masa serowa jest bardzo delikatna,
biała jak puszek, choć muszę przyznać, że smakowo w tym połączeniu dominuje
murzynek ;) Smacznego…
Składniki:
Ciasto:
-
1 margaryna (250 g.)
-
1 i 1/3 szklanki cukru
-
1 duży cukier waniliowy
-
1/2 szklanki mleka
-
3 łyżki kakao
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-
1 duży budyń waniliowy
-
4 duże jajka
-
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
-
500 g. twarogu półtłustego, zmielonego 3 – krotnie lub utartego w blenderze
-
250 g. twarogu tłustego, zmielonego 3 – krotnie lub utartego w blenderze
-
250 g. serka mascarpone
-
4 duże jajka
-
1 szklanka cukru
-
1/2 kostki miękkiego masła (100 g.)
-
1 łyżka mąki pszennej
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 aromat waniliowy (10 ml.)
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę,
cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao przekładamy do małego rondelka,
wstawiamy je na gaz i czekamy, aż masa się zagotuje, a wszystkie składniki się dokładnie
rozpuszczą. Po chwili zdejmujemy masę z ognia i odstawiamy ją na bok, do
całkowitego wystygnięcia.
Gdy
masa wystygnie dodajemy do niej żółtka, obie mąki, budyń, proszek do pieczenia
i ucieramy całość mikserem, krótko, tylko do połączenia się składników. Na
koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy.
Masa
serowa:
W
misie miksera ucieramy wszystkie sery, w miarę możliwości do otrzymania
gładkiej masy. Po chwili dodajemy resztę składników (masło warto roztopić i
przestudzić) i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, nie za długo, tylko
do połączenia się składników.
Blaszkę
(o wymiarach 25 x 35 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej
połowę masy czekoladowej, na nią wykładamy za pomocą łyżki kleksy masy serowej,
na nie kleksy z masy czekoladowej i tak naprzemiennie, do wyczerpania się obu
mas. Wierzch rozsmarowałam łyżką, aby masa się wyrównała – zamaskowało to łatki
na wierzchu, ale w sumie w niczym to nie
przeszkadzało, bo na wierzchu jest cukrowa dekoracja.
Tak
przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni
i pieczemy je ok. 60 minut.
Po
wystudzeniu możemy udekorować sernik cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz