…
klasyczne, mięciutkie, puszyste, najlepsze, bo domowe! Jeśli jak dotąd wydawało
się Wam, że ciasto drożdżowe jest za trudne, zbyt skomplikowane lub po prostu
nie chciało się Wam na nie czekać (wyrastanie ciasta trwa czasem nawet kilka
godzin) to mam dla Was dobrą wiadomość… Dostałam od mamy przepis cioci W. (tej
samej, od której mam przepis na najlepsze, puszyste omlety) na jej wersję
ciasta drożdżowego i muszę Wam powiedzieć, że jej drożdżówka jest po prostu
fenomenalna… genialna zarówno jako klasyczna drożdżówka z pyszną kruszonką na
wierzchu lub jako ciasto z owocami – przetestowałam obie wersje i trudno mi wybrać,
która lepsza… sami zdecydujcie, a najlepiej ponieważ przepis jest na 2 blaszki
za jednym zamachem upieczcie i drożdżówkę i ciasto z owocami :) Bardzo, bardzo
je Wam polecam – jak na drożdżowe ciasto jest błyskawiczne, szybkie i
bezproblemowe – pełna gwarancja sukcesu ;) U nas drożdżówka znika na gorąco,
świeżo wyjęta z piekarnika i moim zdaniem taka jest właśnie najlepsza ;)
Smacznego…
Składniki:
(na 2 keksówki o długości 35 cm.)
Ciasto:
-
1 kg. mąki pszennej
-
duża szczypta soli
-
3 jajka
-
100 – 150 g. świeżych drożdży
-
2 szklanki mleka 3,2 %
-
1,5 szklanki cukru
-
2 aromaty waniliowe (20 ml.)
-
100 g. masła, roztopionego
-
1 łyżka oleju
Kruszonka:
-
1 pełna szklanka mąki pszennej (180 g.)
-
1/2 kostki masła śmietankowego (100 g.)
-
1/2 szklanki cukru (115 g.)
-
1 cukier waniliowy (15 g.)
Dodatkowo:
-
1 żółtko (do posmarowania ciasta)
-
owoce, świeże lub mrożone (jeśli pieczemy ciasto z owocami)
Przygotowanie:
Podstawą dobrej, udanej drożdżówki są drożdże – zawsze wybieramy
najlepsze, sprawdzone, najlepiej świeże drożdże – to dzięki nim ciasto rośnie,
staje się miękkie, puszyste i sprężyste. Pamiętajcie również, aby w miarę
możliwości wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Zaczynamy od
przygotowania zaczynu: do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę
cukru, 2 łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, aby po wymieszaniu powstała nam
papka o konsystencji gęstej śmietany (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy
odrobinę więcej mąki, jeśli odwrotnie – trochę ciepłego mleka). Gotowy zaczyn
odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej
miski przesiewamy mąkę i łączymy ją z solą.
W małym garnuszku
rozpuszczamy resztę mleka z cukrami.
Masło podgrzewamy
razem z oliwą na wolnym ogniu, krótko, tylko do momentu rozpuszczenia się
masła.
Gdy drożdże
wyrosną zaczynamy dodawać do mąki pozostałe składniki: najpierw wlewamy mleko,
po brzegach miski, aby ogrzać miskę, później dodajemy tłuszcz, wyrośnięte
drożdże, roztrzepane jajka, aromat i zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki
się dokładnie połączą. Ciasto powinno być dość luźne, nie dosypujemy więcej mąki. Jeśli będzie za gęste dodajemy 1 żółtko lub całe jajko więcej.
W małym
rondelku gotujemy odrobinę wody, kładziemy na garnek talerzyk, a gdy się
ogrzeje stawiamy na niego miskę z ciastem, przykrywamy je lnianą ściereczką i
czekamy aż ciasto urośnie. Ten mały patent gwarantuje wyrośnięcie ciasta w
przeciągu ok. 3 kwadransów.
Po tym
czasie przekładamy ciasto do dwóch podłużnych, długich
keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (jeśli papier kładziemy tylko na dno
boki smarujemy masłem), smarujemy ciasto roztrzepanym żółtkiem, posypujemy
ciasto kruszonką lub najpierw układamy owoce, później kruszonkę, wstawiamy
ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 30
– 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przepis dołączam do IV edycji akcji Wielkanocne Smaki Mirabelki.
Czy można dodać suche drożdże?
OdpowiedzUsuńzawsze można, pamiętaj tylko o proporcjach bo dodajemy ich dużo mniej.
Usuń