…
czyli jedno z bardzo popularnych dodatków do dań mięsnych w kuchni polskiej –
okrąglutkie kulki ziemniaczane z dziurką w środku. Ich przygotowanie zajmuje
dosłownie chwilę, a są bardzo fajną odmianą od klasycznych ziemniaków.
Delikatne, puszyste, zawsze prezentują się bardzo elegancko, ale nie musimy
przygotowywać ich tylko na eleganckie przyjęcia – wystarczy kilka minut i będą
gotowe na niedzielny obiad. Podstawą udanych klusek śląskich jest ścisłe trzymanie się proporcji
4:1 ziemniaków do mąki ziemniaczanej i nie ma opcji, aby nie wyszły.
Jest to również świetna alternatywa dla ziemniaków, które zostaną nam z obiadu
– następnego dnia można z nich przyrządzić właśnie kluski śląskie… polane
pysznym, domowym sosem to prawdziwe niebo w gębie :)
Przepis
rodzinny.
Składniki:
- ok. 1 kg. ziemniaków
-
mąka ziemniaczana
-
sól
-
1 malutkie jajko
Przygotowanie:
Ziemniaki
myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane
ziemniaki (najlepiej jeszcze ciepłe) mielimy w maszynce lub przeciskamy przez
praskę, zagniatamy je razem z jajkiem i solą (2 – 3 szczypty), przekładamy do dużej
miski i płasko je ugniatamy.
Ziemniaki
w misce dzielimy na 4 równe części, wyjmujemy jedną z nich, w jej miejsce
wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy odłożone przed chwilą ziemniaki i
zagniatamy wszystko razem na gładką, aksamitną masę.
Z
tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach małe kulki, po środku robimy małe
dziurki i odkładamy kluski na blat
podsypany odrobiną mąki ziemniaczanej.
Gotowe
kluseczki wrzucamy partiami do garnka z gotującą się, osoloną wodą, lekko je
przemieszujemy, aby nie przywarły do dna garnka i gotujemy je na wolnym ogniu od
momentu wypłynięcia przez ok. 1 – 2 minuty.
Kluski
podajemy z ulubionym sosem. Smacznego :)
moje kluski nieco modyfikuję dodając do takiej ilości składników około 3 łyżek kaszy manny wówczas są bardzo puszyste-polecam
OdpowiedzUsuń