wtorek, 20 sierpnia 2013

Kluski śląskie

… czyli jedno z bardzo popularnych dodatków do dań mięsnych w kuchni polskiej – okrąglutkie kulki ziemniaczane z dziurką w środku. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a są bardzo fajną odmianą od klasycznych ziemniaków. Delikatne, puszyste, zawsze prezentują się bardzo elegancko, ale nie musimy przygotowywać ich tylko na eleganckie przyjęcia – wystarczy kilka minut i będą gotowe na niedzielny obiad. Podstawą udanych klusek śląskich jest ścisłe trzymanie się proporcji  4:1 ziemniaków do mąki ziemniaczanej i nie ma opcji, aby nie wyszły. Jest to również świetna alternatywa dla ziemniaków, które zostaną nam z obiadu – następnego dnia można z nich przyrządzić właśnie kluski śląskie… polane pysznym, domowym sosem to prawdziwe niebo w gębie :)
Przepis rodzinny.
Składniki:
- ok. 1 kg. ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
- 1 malutkie jajko

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki (najlepiej jeszcze ciepłe) mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, zagniatamy je razem z jajkiem i solą (2 – 3 szczypty), przekładamy do dużej miski i płasko je ugniatamy.
Ziemniaki w misce dzielimy na 4 równe części, wyjmujemy jedną z nich, w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy odłożone przed chwilą ziemniaki i zagniatamy wszystko razem na gładką, aksamitną masę.
Z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach małe kulki, po środku robimy małe dziurki  i odkładamy kluski na blat podsypany odrobiną mąki ziemniaczanej.
Gotowe kluseczki wrzucamy partiami do garnka z gotującą się, osoloną wodą, lekko je przemieszujemy, aby nie przywarły do dna garnka i gotujemy je na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia przez ok. 1 – 2 minuty.
Kluski podajemy z ulubionym sosem. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. moje kluski nieco modyfikuję dodając do takiej ilości składników około 3 łyżek kaszy manny wówczas są bardzo puszyste-polecam

    OdpowiedzUsuń