…
znane również pod nazwą orzechowiec, z pyszną, chrupiącą warstwą orzechów na
wierzchu, powidłami śliwkowymi i kremem maślano – budyniowym. Jest naprawdę
pyszne, prawdziwa uczta dla podniebienia, a do tego jest bardzo proste i bardzo
szybkie do przygotowania. Warto jednak pamiętać, aby przygotować je co najmniej
jeden dzień przed podaniem – najlepiej smakuje na drugi, nawet trzeci dzień :) Jedyny
minus to dość niskie blaty ciasta, ale mimo to ciasto było pyszne.
Przepis na bazie przepisu z tej strony, z moimi małymi modyfikacjami. Krem zrobiłam z własnego,
wielokrotnie już sprawdzonego przepisu… smacznego.
Składniki: (na tortownicę o
średnicy 21 cm.)
Ciasto:
- 1,5
szklanki mąki pszennej
- 75 g. (
1/3 szklanki) cukru
- 75 g.
masła
- 1 jajko
- 1 łyżka
miodu
- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej
Warstwa orzechowa:
- 150 g.
orzechów włoskich
- 35 g.
masła
- 2,5 łyżki
cukru
- 1 łyżka
miodu
Krem maślano – budyniowy:
-
2 duże budynie śmietankowe
-
4 szklanki mleka 3,2 %
-
5 pełnych łyżek cukru
-
1/2 kostki masła (100 g.)
-
1/2 kostki margaryny (125 g.)
-
1 żółtko
-
1 duży cukier waniliowy (30 g.)
Dodatkowo:
-
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
-
1 łyżka galaretki morelowej
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie
składniki przekładamy do miski, siekamy je nożem, a następnie zagniatamy rękoma
i dzielimy ciasto na 2 równe części.
Warstwa
orzechowa:
Masło z
cukrem i miodem przekładamy do małego rondelka, wstawiamy je na gaz i gotujemy
masę, aż cukier się całkowicie rozpuści. Po chwili dodajemy posiekane,
przyrumienione na patelni orzechy, dokładnie łączymy razem wszystkie składniki
i jeszcze przez chwilę podgrzewamy masę na wolnym ogniu.
Gotowe
ciasto przekładamy do dwóch tortownic o średnicy 21 cm. wyłożonych na dnie
papierem do pieczenia i dokładnie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Na jedną
część ciasta wykładamy warstwę orzechową, wstawiamy ciasta do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 8 – 10 minut, do
lekkiego zarumienienia. Jeśli nie macie dwóch takich samych blaszek pieczemy
ciasta po kolei, jedno po drugim, w tej samej blaszce.
Krem:
W jednym garnku gotujemy 2,5 szklanki mleka.
W jednym garnku gotujemy 2,5 szklanki mleka.
W drugim
garnku ucieramy mikserem 1,5 szklanki mleka, budyń, cukier i cukier waniliowy.
Gdy mleko
się zagotuje wlewamy do niego masę budyniową i ciągle mieszając gotujemy ją na
wolnym ogniu, aż dokładnie zgęstnieje.
Gotowy krem
odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wkręcamy do niego miękkie
masło, margarynę i żółtko.
Powidła
podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 2 łyżki galaretki i odstawiamy je na bok,
aż powidła przestygną i lekko stężeją.
Na paterze
układamy pierwszy blat ciasta (ten bez orzechów), smarujemy go cienką warstwą dżemu
z czarnej porzeczki, zaciskamy wokół ciasta obręcz tortownicy owiniętą od wewnątrz papierem
do pieczenia, wykładamy krem i przykrywamy go drugim ciastem.
Gotowe
ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą
noc (blaty ciasta muszą mieć czas, aby zmięknąć).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz