…
obłędny tort, który zaskakuje smakiem, jest jedyny i niepowtarzalny w smaku, to
jeden z tych, które uzależniają już od pierwszego kęsa i na długo zapadają w
pamięć… myślę, że zrobi on na blogu ogromną karierę ;) Ja uwielbiam cukierki
Michałki, nic więc dziwnego, że i ten tort od razu skradł moje serce, ale
smakował również wszystkim moim gościom, bez wyjątku, także bez wątpienia ma w
sobie „to coś” dlatego bardzo, bardzo go Wam polecam. Bazą tortu stanowi
tradycyjnie klasyczny biszkopt, który dzielimy na 4 blaty. W torcie znajdziecie
również 2 warstwy białego kremu michałkowego i 2 czekoladowego. Który lepszy?
Moim zdaniem biały... pewnie niedługo powstanie jakiś torcik tylko z białym
kremem ;) No i ta nietuzinkowa, oryginalna dekoracja… prażone orzeszki i
cukierki Michałki – tort istne cudo… Smacznego :)
Przepis (z małymi modyfikacjami) pochodzi z tej strony.
Składniki:
Biszkopt:
-
6 jajek
-
1 szklanka (230 g.) cukru
-
1 szklanka z lekkim czubkiem (176 g.) mąki pszennej
-
2 pełne łyżki (60 g.) mąki ziemniaczanej
-
szczypta (ok. 1/2 łyżeczki) proszku do pieczenia
Biały krem michałkowy:
- 300 g.
śmietany kremówki 36 %
- 1/2
szklanki pełnego mleka w proszku
- 250 g.
białej czekolady (u mnie Alpen Gold)
- 125 g.
serka mascarpone, schłodzonego
- 120 g. orzeszków
ziemnych niesolonych, podpieczonych i drobno zmielonych
- 2 łyżki
rumu (u mnie wódka)
Ciemny krem michałkowy:
- 300 g.
śmietany kremówki 36 %
- 1/2
szklanki pełnego mleka w proszku
- 250 g. mlecznej
czekolady (u mnie 200 g. mlecznej i 50 g. gorzkiej Alpen Gold)
- 125 g.
serka mascarpone, schłodzonego
- 120 g. orzeszków
ziemnych niesolonych, podpieczonych i drobno zmielonych
- 2 łyżki
rumu (u mnie wódka)
Poncz: (poncz
jest delikatny, nie czuć w nim alkoholu, jeśli wolicie „mocniejsze” poncze
trzeba dodać więcej alkoholu)
-
20 ml. spirytusu
-
120 ml. mocnej, słodzonej kawy
Dodatkowo:
-
ok. 160 g. orzeszków ziemnych niesolonych, podpieczonych i drobno posiekanych
- 6 białych i 6 ciemnych Michałków do dekoracji
(u mnie 6 cukierków startych na tarce i 6 ułożonych na wierzchu tortu)
-
1 śmietana kremówka 36 % (przyda się do rozluźniania kremów, jeśli będą za gęste)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na
najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po
odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z
garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec
wsypujemy do garnka przesiane mąki, proszek do pieczenia i delikatnie
wmieszujemy je do masy – łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Zwykle
nie dodaję do biszkoptu proszku do pieczeniu – w przypadku tego tortu jest on
dodany celowo, aby biszkopt wrósł wyższy, z górką. Po upieczeniu górkę ścinamy
i bez problemu można wtedy podzielić biszkopt na 4 blaty.
Dno
tortownicy (o średnicy 21 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym
nie smarujemy, przelewamy ciasto do formy, wstawiamy je do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i
pieczemy do tzw. suchego patyczka (u mnie 65 minut).
Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z
wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik
lub koc), a następnie ponownie wstawiamy biszkopt do uchylonego piekarnika i
zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wyjęciu
biszkoptu z piekarnika okrajamy go nożem od brzegów tortownicy, zdejmujemy
obręcz i dzielimy biszkopt na 4 równe części.
Biszkopt
najlepiej upiec wieczorem, 1 dzień wcześniej.
Biały
krem michałkowy:
W
niedużym garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia. Po chwili
zdejmujemy ją z ognia, dodajemy mleko w proszku i dokładnie wszystko mieszamy,
aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy połamaną na kostki czekoladę, rum i
mieszamy masę, aż czekoladę się całkowicie rozpuści. Jeśli temperatura mikstury
się obniży i czekolada nie będzie chciała się rozpuścić wstawiamy garnek
ponownie na gaz i ciągle mieszając podgrzewamy ją na wolniutkim ogniu, aż
czekoladą się rozpuści.
Po
rozpuszczeniu czekolady przecedzamy masę przez sitko (aby masa była gładka i
jednolita) i odstawiamy ją na bok, aby przestygła, a następnie przykrywamy ją folią
spożywczą i wstawiamy do lodówki na co
najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc (krem może stać w lodówce nawet
dłużej, do 3 dni).
Kolejnego
dnia schłodzoną masę ubijamy mikserem – do mocnego zgęstnienia i momentu, aż
końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Następnie dodajemy
do masy schłodzony serek mascarpone i ponownie ucieramy masę mikserem, aż
wszystkie składniki się dobrze połączą. Jeśli masa będzie za gęsta można
dodatkowo dodać do niej odrobinę śmietany kremówki. Na koniec wmieszujemy do
masy zmielone orzeszki.
Ciemny
krem michałkowy:
Ciemny
krem przygotowujemy tak samo, jak biały zamieniając jedynie białą czekoladę na
mleczną. Masa z ciemnej czekolady jest gęstsza – podczas ubijania dodałam do
niej oprócz mascarpone jeszcze ok. 4 łyżeczki kremówki.
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, lekko
spryskujemy go ponczem (wystarczy wymieszać razem oba składniki, ja poczuję
torty za pomocą spryskiwacza), rozsmarowujemy 1/2 kremu białego, układamy drugi
blat, lekko go dociskamy, spryskujemy ponczem, rozsmarowujemy 1/2 kremu ciemnego i w ten sam sposób układamy
dwie kolejne warstwy tortu: biszkopt – 1/2 białej masy – biszkopt – 1/2 ciemnej
masy. Odrobinę ciemnej masy odkładamy do obłożenia boków tortu.
Boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu (jeśli krem jest za
gęsty dodajemy do niego odrobinę śmietany kremówki, aby go lekko rozluźnić) i
wysypując orzeszki na dłoń przykładamy je do boków tortu tak, aby orzeszki
dokładnie przykleiły się do tortu. Wierzch tortu dekorujemy Michałkami.
Tort wyjmujemy z lodówki ok. 2 – 3 kwadranse przed podaniem.
Przepis dołączam do IV edycji akcji Wielkanocne Smaki Mirabelki.
Wygląda fenomenalnie! Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, był przepyszny i pozostawił po sobie niezapomniane wrażenia... Jeśli jeszcze go nie próbowałaś koniecznie nadrób zaległości :)
OdpowiedzUsuń