…
gęste, mięsiste, intensywnie czekoladowe babeczki, nie za słodkie, bardzo,
bardzo wilgotne, nie tak jak Brownie ale na tyle wilgotne, że cudownie
rozpływają się w ustach… Do tego krem na bazie śmietany kremówki, serka
mascarpone i cukierków truflowych w czekoladzie… naprawdę bardzo zgrany duet :)
Warto również wspomnieć na początku, że krem należy zacząć przygotowywać 1
dzień wcześniej – musi przez noc stać w lodówce, dzięki czemu będzie sztywny i
idealny do dekoracji. Smacznego.
Przepis
na babeczki pochodzi z tej strony, przepis na krem autorski.
Składniki:
(na ok. 12 dużych lub 18 mniejszych babeczek)
Babeczki:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 szklanka cukru
-
1/2 szklanki ciemnego kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1/2 łyżeczki soli
-
1/2 łyżeczki kawy w proszku
-
1/2 szklanki mleka (u mnie maślanka)
-
1/4 szklanki oleju roślinnego
-
1 jajko
-
1/2 łyżeczki wanilii
-
1/2 szklanki wrzącej wody
Krem:
- 350 g.
śmietany kremówki 36 % (polecam firmy Piątnica)
- 270 g.
Trufli w czekoladzie, np. firmy Wawel
- 150 g.
zimnego serka mascarpone
-
1 śmietan – fix (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Babeczki:
W
dużej misie lub misce miksera dokładnie łączymy składniki suche: mąkę, cukier,
kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i kawę. Gdy wszystkie składniki się
dobrze połączą dodajemy do nich mleko, olej, jajko, wanilię i ucieramy masę
mikserem na średnich obrotach, aż wszystkie składniki połączą się w gładką,
jednolitą masę. Na koniec dodajemy wodę i zmniejszając obroty miksera na
najniższe delikatnie wszystko razem łączymy – ucieramy masę przez ok. 1 minutę.
Formę do
muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (do ok. 1/2, max.
3/4 wysokości), wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 160
stopni i pieczemy je ok. 15 – 20 minut – to babeczki w stylu Brownie, po upieczeniu
mają być lekko wilgotne, nie pieczemy ich do tzw. suchego patyczka.
Upieczone
babeczki studzimy na kratce, a następnie dekorujemy je kremem i ewentualnie oprószamy
startymi cukierkami. Ja dekorowałam babeczki tylką 1M Wiltona.
Krem:
W małym garnuszku
podgrzewamy na wolnym ogniu śmietanę i drobno posiekane cukierki, ciągle
mieszając masę, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Gdy masa będzie już
gładka i jednolita zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na bok, aby ostygła, a
następnie przykrywamy ją folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki (min. 10
godzin, można dłużej).
Następnego
dnia, tuż przed dekoracją babeczek wyjmujemy masę z lodówki i ubijamy ją
mikserem do otrzymania gęstego kremu. Po chwili dodajemy serek mascarpone i
jeszcze przez chwilę ubijamy całość mikserem, krótko, do momentu, aż wszystkie
składniki się dokładnie połączą. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy 1
śmietan – fix.
Wykwintne!
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń