niedziela, 6 kwietnia 2014

Sernik świąteczny mojej mamy

… u nas w domu potocznie nazywany sernikiem czarno – białym. Sernik, który czekał bardzo długo na umieszczenie go na blogu, ale w końcu udało mi się zrobić mu zdjęcia i oto i jest: sernik z pyszną, wilgotną masą serową ukrytą w dwóch warstwach kakaowego ciasta… Jest to sernik, który zawsze na święta piecze moja mama i niewątpliwie ma on jedną, najważniejszą zaletę – po prostu nie da się go zepsuć :)  Nie wymaga on nawet użycia miksera, wystarczy dobrze wymieszać wszystkie składniki masy łyżką lub ręką i gotowe. To sernik z rodzaju tych cięższych, klasycznych, rasowych serników – naprawdę pyszny, jedyny i niepowtarzalny w smaku, z delikatnie wyczuwalną nutą aromatu arakowego. Czy może być coś pyszniejszego niż kostka takiego sernika? Nie wyobrażam sobie świąt bez tego sernika, ale jak na razie jeszcze sama go nie piekłam – ten pyszny, sernikowy przywilej należy do mojej mamy ;) Bardzo, bardzo go Wam polecam… smacznego :)
Składniki:

Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna Kasia (250 g.)
- 1 płaska szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Masa serowa:
- 1 kg. sera półtłustego zmielonego 2 – 3 krotnie
- 2 serki homogenizowane waniliowe (1 serek = 150 g.)
- 2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 margaryna Kasia (250 g.)
- 1 budyń waniliowy
- aromat arakowy
- rodzynki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto:
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki i energicznie je zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i lśniące. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, formujemy je w ruloniki i wkładamy do zamrażarki, aż ciasto zamarznie. Najlepiej przygotować je wieczorem, dzień wcześniej.
Na spód dużej, prostokątnej blaszki (o wymiarach 25 x 40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy połowę zmarzniętego ciasta, lekko dociskamy je rękoma, wykładamy masę serową, a na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
Gotowy sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy go ok. 50 – 60 minut.
Ser:
Ser mielimy przez maszynkę dwa razy. Za drugim razem z serem mielimy cukier i margarynę. Następnie do zmielonego sera dodajemy serek waniliowy, jajka, budyń i wszystko energicznie mieszamy – najlepiej ręką. Na koniec dodajemy aromat i ewentualnie rodzynki.
Przepis dołączam do IV edycji akcji Wielkanocne Smaki Mirabelki.
Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda ten sernik, lubię jak jest mało ciasta i dużo masy serowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On nie tylko tak wygląda, jest naprawdę pyszny, musisz spróbować :)

      Usuń
  2. Mmm, wygląda cudnie, pyszny musi być :)

    OdpowiedzUsuń