wtorek, 29 kwietnia 2014

Sernik z musem orzechowym

… sernik dla miłośników masła orzechowego i słodko – słonych połączeń w wypiekach, druga twarz sernika dekadenckiego ;) Podobnie jak poprzednik składa się on z trzech warstw: ciasteczkowego spodu, delikatnej, rozpływającej się w ustach masy serowej oraz musu orzechowego wykonanego na bazie masła orzechowego. Całość wieńczy miękka polewa czekoladowa, która idealnie trzyma fason i nie kruszy się podczas krojenia oraz prażone orzeszki ziemne. Sernik cudo… nie dość, że wygląda cudownie, to jeszcze jest obłędnie dobry... Jedyny minus jest taki, że jest bardzo słodki  najlepiej podzielić go na małe porcje... wystarczy mały kawałeczek, aby zasłodzić się na dłuższą chwilę ;) To kolejny sernik z bloga Joanny, który jest oszałamiający i na pewno zrobi dużą karierę… smacznego.

Składniki:

Spód:
- 250 g. ciastek owsianych lub pełnoziarnistych polanych czekoladą (u mnie Florianki Krakuski z dodatkiem mąki pełnoziarnistej)
5 łyżek masła orzechowego (około 175 g., 1/2 słoika)         
- 2 płaskie łyżki masła (następnym razem dam mniej, spód był lekko tłusty)    

Masa serowa:           
- 500 g. twarogu tłustego na wagę (u mnie twaróg Piątnicy w kostkach: 250 g. tłustego i 250 g. półtłustego, zmielone w blenderze)       
- 500 g. serka typu cream cheese (u mnie Twój Smak Piątnicy)          
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego    (u mnie 1 pełna łyżka cukru waniliowego + 1 łyżeczka aromatu waniliowego) 
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej         (dałam 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej)
- 5 jajek          
- 2 żółtka        
- 60 g. śmietanki kremówki 36 %       

Mus z masła orzechowego:  
- 400 ml. śmietanki kremowej 36 %, zimnej    
- 2 łyżki cukru pudru   
- 5 łyżek masła orzechowego (około 175 g., 1/2 słoika)         
- 2 łyżeczki żelatyny    

Polewa czekoladowa:
- 100 g. ciemnej czekolady (u mnie 60 g. mlecznej i 40 g. gorzkiej)
- 100 g. śmietany kremówki 36 %      

Dekoracja:
- prażone orzeszki ziemne        
Przygotowanie:
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód:
Ciasteczka mielimy w blenderze na drobny pył i łączymy je z masłem orzechowym oraz roztopionym masłem. Gotową masę przekładamy do tortownicy (o średnicy 23 cm.) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i mocno uklepujemy robiąc także ok. 3 cm. "kołnierz" na bokach tortownicy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa: 
Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie ucieramy w melakserze (ja utarłam twaróg w blenderze) i łączymy go z serkiem. Po chwili dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat, mąkę i ucieramy masę do połączenia się składników w jednolitą masę. Następnie dodajemy po kolei (pojedynczo) jajka i żółtka, a na sam koniec śmietanę kremówkę cały czas miksując masę delikatnie mikserem (tylko do połączenia się składników).
Gotową masę przelewamy na schłodzony spód ciasteczkowy, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni przy użyciu funkcji góra – dół bez termoobiegu (u mnie temperatura 190 stopni termoobieg + góra – dół), pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy sernik przez kolejne 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 20 minut. Następnie stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika studzimy sernik, a po całkowitym ostudzeniu oddzielamy sernik od blaszki, zdejmujemy obręcz tortownicy i wstawiamy sernik na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki (ja oddzieliłam sernik od formy kilka minut po wyjęciu sernika z piekarnika).
Mus: 
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy ją na bok, na ok. 10 minut do namoczenia. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania przesiany cukier puder – piana ma być gęsta i puszysta. Następnie dodajemy masło orzechowe i krótko ucieramy oba składniki razem – do połączenia się składników. Żelatynę podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, wstawiamy ją w zimną wodę i ciągle mieszając studzimy, aż będzie zimna. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej masy i dokładnie je razem łączymy, aby rozluźnić żelatynę. Po chwili dodajemy kolejną łyżkę masy i znów dokładnie wszystko razem łączymy. Czynność tę powtarzamy jeszcze 1 raz i dopiero wtedy przelewamy żelatynę do reszty masy, delikatnie łącząc masę z żelatyną w jedną całość. (Uwaga  jeśli masa po połączeniu śmietany z masłem orzechowym jest bardzo sztywna nie trzeba dodawać żelatyny.)
Sernik przekładamy na paterę, zapinamy wokół obręcz tortownicy (jeśli tortownica jest za niska robimy wokół sernika kołnierz z papieru do pieczenia i dopiero zaciskamy wokół obręcz tortownicy) i wykładamy na wierzch sernika mus delikatnie wyrównując jego powierzchnię.
Sernik z  musem schładzamy w lodówce przez kolejne kilka godzin (aż mus zastygnie).
Polewa czekoladowa: 
Do małego rondelka przekładamy śmietanę kremówkę, wstawiamy ją na gaz i ciągle  mieszając podgrzewamy ją na wolnym ogniu. Po chwili zdejmujemy śmietanę z ognia, dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy oba składniki razem do momentu, aż uzyskam gładką, jednolitą polewę.
Tak przygotowaną polewę odkładamy na kilka minut na bok, aby polewa przestygła i lekko zgęstniała. Można wstawiać ją np. w większy garnek z zimną wodą.

Gdy polewa przestygnie rozprowadzamy ją równomiernie po powierzchni sernika (można również zrobić kilka czekoladowych łezek spływających z boków sernika), wierzch dekorujemy orzeszkami. 

6 komentarzy:

  1. Nie jestem sknerą, zostawiam ślad. :) Kocham serniki na cienkim spodzie bajkaaaaaaaaa . Ja ostatnio rozkochałam się w polewie z kajmaku z dodatkiem kawy. Nie ukrywam świąteczni goście byli zachwyceni. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Cieszę się, że zostawiłaś po sobie ślad - zawsze mi bardzo miło jak ktoś skrobnie chociaż ze dwa zdania :) Polewa, o której wspominasz to absolutnie moje smaki, może zdradzisz mi jak ją robisz? Ja robiłam polewę na sernik śmietanową z dodatkiem kawy, było pysznie... sernik o którym mowa,Tiramisu, niedługo pojawi się na blogu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Kocham serniki, ten wygląda bosko :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sernik to prawdziwy słodziak, jest bardzooo słodki, jeśli lubisz serniki i dużą dawkę słodkiego to koniecznie go wypróbuj ;)

      Usuń
  3. Zobaczyłam i nie mogę odejść od ekranu :) Czuję smak i zapach:) Jest cudowny, muszę go koniecznie zrobić :)
    Iwona

    OdpowiedzUsuń