piątek, 25 kwietnia 2014

Pierniczki szybkie

… pyszne pierniczki dla tych, którzy chcą delektować się smakiem pierniczków od razu po upieczeniu :) To chyba najprostszy i jednocześnie najszybszy sposób na pierniczki – od razu po wyrobieniu ciasta możemy wykrawać i piec pierniczki, a ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce. Pierniczki są miękkie i lekko kruche – im cieniej je rozwałkujemy, tym będą bardziej kruche, grubsze będą bardziej miękkie, najlepsze są rozwałkowane na grubość ok. 4 mm. Tym razem przygotowałam je jako Wielkanocne łakocie – w koszyczku wielkanocnym wyglądały po prostu fenomenalnie… Smacznego :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki: (na ok. 50 pierniczków)
- 300 g. mąki pszennej
- 100 g. mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 140 g. cukru pudru
- 100 g. roztopionego masła
- 100 g. miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika (można dać więcej, ja dałam 4 łyżeczki + 1/2 łyżeczki cynamonu)
- 1 łyżka kakao (dałam 2 łyżki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
W trakcie przygotowań...
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, mieszamy, a  następnie zagniatamy rękoma (ciasto będzie dość klejące, ale na tym etapie nie należy dosypywać mąki). Ja wcześniej rozpuściłam w małym rondelku miód, masło, przyprawy i kakao.                                   /gl
Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm. (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, aby się nie kleiło). Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolne kształty, układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując małe odstępy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je         ok. 8 – 10 minut.
Upieczone pierniczki studzimy na kratce.
Pierniczki nadziewane:
Z schłodzonego ciasta odrywamy partiami po 2 kawałki ciasta, dokładnie podsypując je mąką rozwałkujemy 2 placki o podobnej wielkości na grubość ok. 3 mm., na jednym placku nakładamy w odstępach nadzienie, przykrywamy je drugim plackiem, wykrawamy pierniczki o dowolnym kształcie i delikatnie zlepiamy brzegi pierniczków dokładnie je dociskając do siebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz