… pyszne pierniczki dla tych, którzy chcą delektować się smakiem
pierniczków od razu po upieczeniu :) To chyba najprostszy i jednocześnie najszybszy
sposób na pierniczki – od razu po wyrobieniu ciasta możemy wykrawać i piec
pierniczki, a ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce. Pierniczki są miękkie i
lekko kruche – im cieniej je rozwałkujemy, tym będą bardziej kruche, grubsze
będą bardziej miękkie, najlepsze są rozwałkowane na grubość ok. 4 mm. Tym razem
przygotowałam je jako Wielkanocne łakocie – w koszyczku wielkanocnym wyglądały po prostu fenomenalnie… Smacznego :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki: (na ok. 50 pierniczków)
- 300 g.
mąki pszennej
- 100 g.
mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 140 g.
cukru pudru
- 100 g.
roztopionego masła
- 100 g.
miodu
- 1 łyżka przyprawy
do piernika (można dać więcej, ja dałam 4 łyżeczki + 1/2 łyżeczki cynamonu)
- 1 łyżka
kakao (dałam 2 łyżki)
- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej
W trakcie przygotowań... |
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki wsypujemy do naczynia, mieszamy, a
następnie zagniatamy rękoma (ciasto będzie dość klejące, ale na tym
etapie nie należy dosypywać mąki). Ja wcześniej rozpuściłam w małym rondelku
miód, masło, przyprawy i kakao. /gl
Dobrze
wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm. (nie cieniej), podsypując je
teraz mąką (tyle, aby się nie kleiło). Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy
dowolne kształty, układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia zachowując małe odstępy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni i pieczemy je ok.
8 – 10 minut.
Upieczone pierniczki
studzimy na kratce.
Pierniczki
nadziewane:
Z schłodzonego ciasta odrywamy partiami po 2 kawałki ciasta,
dokładnie podsypując je mąką rozwałkujemy 2 placki o podobnej wielkości na
grubość ok. 3 mm., na jednym placku nakładamy w odstępach nadzienie, przykrywamy je drugim plackiem,
wykrawamy pierniczki o dowolnym kształcie i delikatnie zlepiamy brzegi
pierniczków dokładnie je dociskając do siebie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz