…
w oryginalnej wersji nosi nazwę Styropian – w masie znajdziecie wiórki
kokosowe, a zamiast owoców dolna warstwa ciasta posmarowana jest dżemem. Taki
przepis możecie znaleźć np. tu. Śmietanowiec to lekko odmieniona wersja
pierwowzoru – dwie warstwy kruchego ciasta przełożone budyniowo – śmietanową masą
i owocami. Ciasto jest naprawdę świetne, lekkie, nie za słodkie, idealne do
popołudniowej herbatki, smakuje jak delikatna pianka. Sporo osób myli ją z
sernikiem i faktycznie coś w tym jest – kolejnego dnia masa smakuje jak dobrej
jakości serniczek. Smacznego…
Składniki:
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g.
zimnego masła
- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 1/2
szklanki cukru pudru
- 1 cukier
waniliowy
- 5 żółtek
Masa śmietankowa:
- 5 białek,
w temperaturze pokojowej
- szczypta
soli
- 1 i 1/4
szklanki cukru
- 3 duże
śmietany 18 % (1200 ml.), w temperaturze pokojowej
- 2 opakowania
budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie = 40 g.)
Dodatkowo:
- 400 g
wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i
odsączone z soku), ja dałam maliny i borówki amerykańskie (nie
rozmrażałam ich wcześniej)
Przygotowanie:
Kruche
ciasto:
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki, szybko je zagniatamy, dzielimy ciasto na 2 równe części, każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do zamrażarki na ok. 1 – 2 godziny. Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać je w zamrażarce.
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki, szybko je zagniatamy, dzielimy ciasto na 2 równe części, każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do zamrażarki na ok. 1 – 2 godziny. Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać je w zamrażarce.
Masa:
W misie
miksera ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania
dodawajmy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać
gęsta, błyszcząca piana. Po chwili do piany dodajemy przesiany proszek
budyniowy i wmieszujemy go do masy. Na koniec dodajemy do masy śmietanę i
powoli, bardzo delikatnie łączymy ją z masą uważając, by białka nie
opadły.
Blaszkę o
wymiarach 33 x 20 cm. (u mnie blaszka 20 x 30 cm.) wykładamy papierem do
pieczenia, na spód ścieramy połowę ciasta i lekko wyrównujemy je dłonią. Na
kruche ciasto wykładamy masę śmietankową, na wierzchu delikatnie układamy
owoce – powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Na owoce ścieramy
drugą część ciasta, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni i pieczemy je ok. 50 – 60 minut, aż wierzch ciasta zacznie się
rumienić (ja piekłam ciasto 1,5 godziny, w połowie pieczenia przykryłam ciasto
folią aluminiową).
Ciasto
studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz