piątek, 25 kwietnia 2014

Styropian vel Śmietanowiec

… w oryginalnej wersji nosi nazwę Styropian – w masie znajdziecie wiórki kokosowe, a zamiast owoców dolna warstwa ciasta posmarowana jest dżemem. Taki przepis możecie znaleźć np. tu. Śmietanowiec to lekko odmieniona wersja pierwowzoru – dwie warstwy kruchego ciasta przełożone budyniowo – śmietanową masą i owocami. Ciasto jest naprawdę świetne, lekkie, nie za słodkie, idealne do popołudniowej herbatki, smakuje jak delikatna pianka. Sporo osób myli ją z sernikiem i faktycznie coś w tym jest – kolejnego dnia masa smakuje jak dobrej jakości serniczek. Smacznego…
Składniki:

Kruche ciasto:          
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g. zimnego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek

Masa śmietankowa:
- 5 białek, w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3 duże śmietany 18 % (1200 ml.), w temperaturze pokojowej
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie = 40 g.)

Dodatkowo:
- 400 g wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku), ja dałam maliny i borówki amerykańskie (nie rozmrażałam ich wcześniej)
Przygotowanie:
Kruche ciasto: 
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki, szybko je zagniatamy, dzielimy ciasto na 2 równe części, każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do zamrażarki na ok. 1 – 2 godziny. Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać je w zamrażarce.
Masa:
W misie miksera ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawajmy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Po chwili do piany dodajemy przesiany proszek budyniowy i wmieszujemy go do masy. Na koniec dodajemy do masy śmietanę i powoli, bardzo delikatnie łączymy ją z masą uważając, by białka nie opadły. 
Blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm. (u mnie blaszka 20 x 30 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy połowę ciasta i lekko wyrównujemy je dłonią. Na kruche ciasto wykładamy masę śmietankową, na wierzchu delikatnie układamy owoce – powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Na owoce ścieramy drugą część ciasta, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 50 – 60 minut, aż wierzch ciasta zacznie się rumienić (ja piekłam ciasto 1,5 godziny, w połowie pieczenia przykryłam ciasto folią aluminiową).
Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz