poniedziałek, 9 czerwca 2014

Ciasto jogurtowe z truskawkami

… miękkie i puszyste, a jednocześnie delikatnie wilgotne, idealne do popołudniowej herbaty. Ja przygotowałam je z truskawkami, ale można oczywiście użyć inne, ulubione, sezonowe owoce. To ciasto, które z pewnością wszystkich zaskoczy – jest pyszne, z bardzo małą ilością tłuszczu, z dodatkiem lekkiego jogurtu i tak wilgotne, jakie powinno być zdecydowanie każde ciasto jogurtowe. Wierzch można ozdobić kisielem z truskawkami (patrz przepis poniżej) – jest to świetny patent na ciasta z owocami, które z racji zapieczonych owoców wyglądają mało elegancko, tu owoce utopione w błyszczącym kisielu wyglądają zdecydowanie dużo estetyczniej. Ja tym razem przygotowałam ciasto z samymi owocami.
Przepis (lekko przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi z tej strony… smacznego :)
Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (część można zastąpić białą mąką orkiszową)  
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia     
- 3/4 szklanki cukru (jeśli lubicie słodkie ciasta możecie dać odrobinę więcej)      
- 1 mały cukier waniliowy (15 g.)
- 1 aromat waniliowy do ciast (10 ml.)         
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego   
- 2 duże jaja   
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego, gęstego, np. Bacoma     

Dodatkowo:
- 500 g. truskawek     
- 1 mały kisiel błyskawiczny truskawkowy z kawałkami owoców 
- 2 – 3 pełne łyżki dżemu truskawkowego (lub zmiksowanych truskawek)           
- cukier puder (opcjonalnie, do oprószenia ciasta po upieczeniu)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do małej miseczki przesiewamy mąkę i łączymy ją z  proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (zajmie nam to kilka minut). Po chwili dodajemy aromat, jogurt, olej i ponownie, krótko ucieramy masę mikserem. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy wszystkie składniki łyżką – mieszamy je tylko do połączenia się składników (zbyt długie ubijanie masy sprawia, że ciasto traci swoją puszystość).
Wersja z owocami:
Truskawki myjemy i kroimy je na połówki.
Wersja z kisielem:
Truskawki dzielimy na 2 części.
Kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, łączymy go z dżemem truskawkowym i dzielimy na 2 równe części. Połowę kisielu łączymy z połową truskawek. Resztę kisielu i truskawek odstawiamy na bok – będą nam potrzebne dopiero po upieczeniu ciasta.
Gotową masę przekładamy do formy (blaszki o wymiarach 25 x 30 cm. lub tortownicy o średnicy 25 – 26 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy na wierzchu truskawki lub truskawki wymieszane z kisielem, zachowując między nimi małe odstępy.
Gdy ciasto będzie gotowe wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 25 – 30 minut (grzałki góra – dół, bez termoobiegu), do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się lekko zarumieni. Po podanym czasie pieczenia brzegi ciasta powinny odchodzić od tortownicy, a patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy.
Po upieczeniu, jeśli przygotowaliśmy ciasto z kisielem w powstałe zagłębienia wlewamy odłożony wcześniej kisiel i truskawki.
Ciasto bez kisielu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz