…
klasyk gatunku – klasyczny biszkopt przełożony śnieżnobiałym, śmietankowym
kremem i owocami. Do tego poncz z truskawkowego kompotu i torcik gotowy. Jest
naprawdę przepyszny, jedyny w swoim rodzaju, leciutki, orzeźwiający, z
przyjemnością sięga się po drugi kawałek… To prawdopodobnie najbardziej
popularny tort w każdym domu, a jednocześnie banalnie prosty w przygotowaniu –
bardzo go Wam polecam, to prawdziwy król w swojej klasie i ulubieniec wszystkich dzieci! Torcik bardzo podobny
do (nie)zwykłego tortu z wiśniami, który od dawna jest już na blogu. Po sezonie
truskawkowym warto również wypróbować wersję malinową i jagodową… smacznego :)
Składniki:
Biszkopt:
(na tortownicę o średnicy 20 – 21 cm.)
-
5 jajek
-
3/4 szklanki cukru
-
3/4 szklanki mąki pszennej
-
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Poncz:
-
1 szklanka truskawek
-
1 szklanka wody
-
3 łyżki cukru
Masa śmietankowa:
- 500 g. serka mascarpone
- 400 g. śmietany kremówki 36 %
- 4 pełne łyżki (120 g.). przesianego cukru pudru (lub
więcej, do smaku)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 – 2 śmietan – fixy
-
ok. 1 kg. świeżych truskawek, przekrojonych na połówki lub mniejsze kawałki,
jeśli owoce są duże
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na
najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po
odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z
garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec
wsypujemy do garnka przesiane mąki i delikatnie wmieszujemy je do masy – łyżką
lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Dno
tortownicy (o średnicy 20 – 21 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, boków
niczym nie smarujemy, przelewamy ciasto do formy, wstawiamy je do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i
pieczemy biszkopt ok. 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony
biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z
wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik
lub koc), a następnie odstawiamy go na bok, do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu okrajamy
go nożem od brzegów tortownicy, zdejmujemy obręcz i dzielimy biszkopt na 3
równe części. Jeśli biszkopt wyrósł z górką górkę ścinamy.
Poncz:
Z
podanych składników gotujemy kompot: wcześniej odszypułkowane truskawki
zalewamy zimną wodą, dodajemy cukier, wstawiamy owoce na gaz i gotujemy je na
średnim ogniu do momentu zagotowania.
Po
zagotowaniu zdejmujemy kompot z ognia, studzimy go i przecedzamy przez sitko.
Masa
śmietankowa:
W jednym garnku ubijamy mascarpone – krótko, tylko do
momentu aż będzie gładki.
W drugim garnku ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę,
dodając pod koniec ubijania przesiany cukier puder, aromat i śmietan – fixy.
Gdy kremówka będzie już sztywna dodajemy do niej serek
mascarpone i ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie
połączą.
Przygotowanie:
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, ponczujemy go przygotowanym wcześniej ponczem (ja do ponczowania tortów używam spryskiwacza), wykładamy 1/3 masy śmietankowej, a na nią równo pokrojone truskawki. Na wierzch układamy drugi blat biszkoptu, równomiernie go ponczujemy, wykładamy kolejną porcję kremu, truskawki i trzeci blat biszkoptu, który również ponczujemy. Wierzch i boki tortu obkładamy pozostałą masą śmietankową i dekorujemy tort truskawkami.
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, ponczujemy go przygotowanym wcześniej ponczem (ja do ponczowania tortów używam spryskiwacza), wykładamy 1/3 masy śmietankowej, a na nią równo pokrojone truskawki. Na wierzch układamy drugi blat biszkoptu, równomiernie go ponczujemy, wykładamy kolejną porcję kremu, truskawki i trzeci blat biszkoptu, który również ponczujemy. Wierzch i boki tortu obkładamy pozostałą masą śmietankową i dekorujemy tort truskawkami.
Przed
podaniem schładzamy tort w lodówce.
Klasyka. Zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuń