poniedziałek, 16 czerwca 2014

Ciasto jogurtowo – cytrynowe

… ciasto o delikatnym aromacie cytryny, na jogurcie naturalnym, delikatne, puszyste, odrobinę wilgotne. Świetne jako klasyczny placek z lukrem, ale można je upiec również jako cytrynową babkę. Jest to ciasto idealne dla niezapowiedzianych gości lub do popołudniowej herbatki – przygotowuje się je ekspresowo i nigdy nie sprawia żadnych problemów – z pewnością zaskoczy Was i smakiem i prostotą wykonania…
Przepis znalazłam tu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niecała plaska łyżeczka sody
- skórka starta z 1 cytryny
- soku  z 3/4 cytryny (można dać mniej)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (dałam 3/4 szklanki)
- 2 jajka

Dodatkowo: (opcjonalnie, do dekoracji)
- cukier puder LUB lukier (1 szklanka cukru pudru roztarta z odrobiną wrzątku i sokiem z cytryny)
- 1 plasterek cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do jednej miski wlewamy olej, jogurt, sok z cytryny, wbijamy 2 jajka, dodajemy skórkę z cytryny, cukier i ucieramy przez chwilę masę mikserem, aż będzie gładka i jednolita.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Składniki suche stopniowo dodajemy do mokrych i łączymy całość łyżką – masę mieszamy do momentu, aż duże grudki znikną, jak będą tylko małe możemy przestać i przelać ciasto do formy (ja użyłam blaszki o wymiarach 20 x 20 cm.).
Gotowe ciasto  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Mniam ... ciasto wygląda bardzo pięknie :) Musi być pyszny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało pięknie pachnieć:)

    OdpowiedzUsuń