…
doskonałe, mięciutkie i bardzo delikatne ciasto, z którego możemy uformować w
zasadzie każde bułeczki, drożdżówki, struclę lub ciasto drożdżowe – u mnie tym
razem 6 mini strucli i 1 mała drożdżówka. Wyszły naprawdę znakomite, puszyste,
leciutkie, nie za słodkie, z chrupiącą kruszonką i rozpływającą się w ustach
marmoladą… Wierzch posypałam cukrem pudrem – dla walorów estetycznych, nie jest
konieczny, bułeczki są wystarczająco słodkie.
Polecam,
przepis (lekko zmodyfikowany) zaczerpnięty z przepisu na drożdżowe bułeczki z serem.
Składniki: (na ok. 15 drożdżówek)
Ciasto:
- 500 g.
mąki pszennej
- 30 g.
świeżych drożdży
- 25 g.
miodu
- 2 jajka
- 250 ml.
ciepłego mleka
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 75 g.
miękkiego masła
Dodatkowo:
- marmolada
truskawkowa
- 1 jajko
roztrzepane z 1 łyżką mleka
- kruszonka,
z tego przepisu (wystarczy 1/2 porcji)
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże
łączymy z 2 łyżkami mąki i dodajemy odrobinę ciepłego mleka – tyle, aby
powstała nam dość gęsta papka, w konsystencji przypominająca kwaśną, gęstą
śmietanę. Gotowy zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Składniki
na zaczyn odejmujemy ze składników na ciasto.
Do małej
miseczki wlewamy resztę ciepłego mleka, łączymy je z jajkami, miodem i dodajemy
masło.
Do dużej
miski przesiewamy mąkę, po środku robimy dołek, dodajemy sól, mleko połączone z
resztą składników, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto przez dobrych kilka
minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Moje ciasto było dość luźne, ale na tym etapie nie dosypywałam więcej mąki,
oprószyłam je tylko mąką przykryłam ściereczką i odstawiłam ciasto w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia – ciasto ma podoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu
formujemy z ciasta bułeczki. Na każdą małą struclę dałam 75 g. ciasta – każdy
kawałek rozwałkowałam na mały prostokąt, posmarowałam marmoladą, zwinęłam w
rulonik (jak naleśnika), boki zlepiłam, zawinęłam pod spód i włożyłam każdy
wałeczek do formy wysmarowanej oliwą. Podobnie zrobiłam z ciastem, z tą tylko
różnicą, że formę wysmarowałam masłem i oprószyłam kaszą manną (tortownica o
średnicy 16 cm. z kominem – ciasto wyrosło ponad formę). Gotowe bułeczki i
ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia – na ok. 30 minut, a następnie
smarujemy je jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypujemy kruszonką.
Wyrośnięte
ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy
je do tzw. suchego patyczka. Mini keksiki piekłam niecałe 15 minut, drożdżówkę
ok. 25 minut.
Mniam .... porywam jedną.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
O mniam, zjadłabym sobie taką bułeczkę :)
OdpowiedzUsuń