…
tort, który będzie moim ulubieńcem przez całe lato – przygotowuje się go dość
szybko, a efekty naprawdę potrafią
zaskoczyć… Ciasto można upiec 1 dzień wcześniej, a krem i dekorację
przygotowujemy w dniu podania. Bazę tortu stanowi ciasto czekoladowe z przepisu
na ciasto czekoladowe doskonałe – mokre, wilgotne, cudownie rozpływające się w
ustach. Nie dopiekamy go do tzw. suchego patyczka, dzięki czemu w konsystencji
przypomina Brownie i jest cudownie czekoladowe. Podczas studzenia środek ciasta
opada i tworzy piękny czekoladowy krater, który później wypełniamy kremem. Dziś
moje ciasto czekoladowe pokryte jest grubą warstwą bitej śmietany z odrobiną
wanilii i świeżymi, soczystymi owocami. Tym razem użyłam truskawki i czereśnie
– tort wyglądał cudownie i tak też smakował…
Smacznego ;)
Składniki:
Ciasto:
- 150 g. masła
- 150 g. połamanej na kostki ciemnej czekolady (u mnie 90 g. czekolady gorzkiej i 60 g. mlecznej)
- 5 dużych jajek
- 1 łyżka kakao
- 175 g. drobnego cukru do wypieków
Ciasto:
- 150 g. masła
- 150 g. połamanej na kostki ciemnej czekolady (u mnie 90 g. czekolady gorzkiej i 60 g. mlecznej)
- 5 dużych jajek
- 1 łyżka kakao
- 175 g. drobnego cukru do wypieków
Bita śmietana:
- 500 – 600 g. śmietany kremówki 36 %
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 śmietan – fix
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
Dodatkowo:
- świeże sezonowe owoce
- 1 – 2 kostki ciemnej czekolady (do oprószenia ciasta na
wierzchu)
Przygotowanie:
Ciasto:
Do rondelka
z grubym dnem wkładamy masło, czekoladę i ciągle mieszając rozpuszczamy je na
wolnym ogniu (można to zrobić również w kąpieli wodnej), a następnie odstawiamy
masę, aby lekko przestygła.
Żółtka
ubijamy z kakao i łączymy je z ostudzoną czekoladą.
Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i ucieramy masę przez ok. 2
– 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka
łączymy z masą czekoladową, wlewamy do tortownicy (o średnicy 20 – 23
cm.) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wstawiamy ciasto do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i
pieczemy je ok. 30 – 40 minut.
Upieczone
ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy je na bok, do ostudzenia (ciasto
studzimy w formie) – podczas studzenia ciasto opadnie tworząc po środku
klasyczne wgłębienie, które później wypełnimy kremem.
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod
koniec ubijania aromat, śmietan – fix i cukier puder.
Ostudzone ciasto delikatnie przenosimy na paterę, wypełniamy
je bitą śmietaną (boki można ozdobić szprycą), dekorujemy owocami i oprószamy
startą na wiórki czekoladą.
Przepis dołączam do akcji Lato w pełni .
Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komplement ;)
Usuń