…
dzisiejszy wpis będzie bardzo krótki ;) Drożdżówka nocna… szybki przepis,
szybkie przygotowanie i błyskawicznie szybko znikająca, świeża, pachnąca
drożdżówka… Najlepsza jeszcze na ciepło z pyszną, chrupiącą kruszonką na
wierzchu, choć podobno z każdym kolejnym dniem zyskuje na smaku… Można dodać do
niej na wierzch również owoce (najlepiej małe). Jest to doskonały przepis dla
początkujących – to drożdżówka bez wyrabiania, ugniatania, doskonała w swojej
prostocie. Smacznego.
Składniki:
Dzień 1:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 duży i 1 mały cukier waniliowy (razem 45 g.)
- 3 całe jajka
- duża szczypta soli
- 50 g. świeżych drożdży
Dzień 2:
- 500 g. mąki pszennej
- 3 całe jajka
- duża szczypta soli
- 50 g. świeżych drożdży
Dzień 2:
- 500 g. mąki pszennej
Kruszonka:
- 1 pełna
szklanka mąki pszennej (180 g.)
- 1/2 kostki
masła śmietankowego (100 g.)
- 1/2
szklanki cukru (115 g.)
- 1 cukier
waniliowy (15 g.)
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki przekładamy do miski, zachowując
kolejność: na dno jajka (dokładnie roztrzepane), drożdże, cukier, sól, a na
koniec płyny, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ją na bok na całą noc
(nie mieszamy składników).
Na drugi dzień dosypujemy do naszych składników mąkę,
wyrabiamy ciasto łyżką lub mikserem, przelewamy je do formy (u mnie blaszka 25
x 35 cm. wyłożona papierem do pieczenia) i odstawiamy na bok, do podrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość posypujemy je kruszonką,
wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, ok. 1 godzinę
w temperaturze 170 stopni (lub krócej jeśli używamy termoobiegu).
Kruszonka:
Wszystkie
składniki przekładamy do małej miseczki i przez chwilę zagniatamy je razem
pocierając między palcami tak, aby powstała nam kruszonka (grudki pokruszonego
ciasta).
Kruszonkę
pieczemy zawsze na delikatnie złoty kolor – jeśli ciasto zacznie się za szybko
rumienić warto przykryć je folią aluminiową. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz