…
znane również pod nazwą podpłomyki, czyli plackowate, indyjskie chlebki, bardzo
cienkie, zazwyczaj okrągłe, choć forma bywa różna :) Najczęściej podawane są solo
lub jako dodatek do różnego rodzaju dipów i sosów, ale świetnie smakuje również
z świeżymi warzywami, nadziewany (np. farszem kebabowym) lub jako
przystawka do dań z grilla. Można go usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub
na grillu – ja wybrałam trzecią opcję, są świetnym dodatkiem do steka :) Jak się okazuje, nie trzeba mieć specjalnego
glinianego pieca tandoor, by je upiec – są naprawę wyśmienite, delikatne,
mięciutkie, lekko chrupiące i jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować bardzo
je Wam polecam.
Przepis
na bazie tego przepisu, z małymi modyfikacjami.
Składniki: (na
ok. 6 chlebków)
-
4 g. drożdży suchych
-
1 pełna łyżka cukru
-
110 ml. ciepłej wody
-
1,5
łyżki mleka
- 1 małe jajko,
roztrzepane
- 1 łyżeczka soli
- szczypta
sody
- ok. 250 – 300
g. mąki pszennej chlebowej
Dodatkowo: (do pieczenia)
- 25
g. masła, roztopionego
Przygotowanie:
W
dużej misce rozpuszczamy w ciepłej wodzie drożdże i cukier i odstawiamy je na
ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Gdy drożdże się spienią dodajemy do
nich mleko, jajko, sól, sodę i tyle mąki, aby ciasto było miękkie i plastyczne.
Na początek wsypujemy 250 g. mąki, a następnie w trakcie wyrabiania dosypujemy
jej więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba (ja użyłam w sumie ok. 260 g. mąki,
typ. 650). Ciasto wyrabiamy przez ok. 6 – 8 minut, aż ciasto będzie gładkie,
formujemy je w kulę, przekładamy do naoliwionej miski, przekręcamy ciasto na
drugą stronę (aby obie strony ciasta były naoliwione), przykrywamy je wilgotną
ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
(ciasto ma podwoić swoją objętość).
Z
wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z nich nieduże
placki – w zasadzie każdy może być innej wielkości, taka ich uroda :) Każdy
kawałek ciasta kładziemy na blaszce lub tacy lekko oprószonej mąką, przykrywamy
je ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut, aż podwoją swoją objętość.
Grill
rozgrzewamy do dość wysokiej temperatury, lekko smarujemy chlebki rozpuszczonym
masłem (z jednej strony – tej, którą będziemy układać chlebki na grillu),
układamy je na grill i smażymy przez ok. 2 – 3 minuty lub do momentu, aż będą lekko
rumiane. Gdy się zarumienią smarujemy je masłem, przewracamy na drugą
stronę i pieczemy kolejne 2 – 3 minuty, aż się ładnie zarumienią i dopieką.
Smacznego :)
można smażyc na zwykłej patelni ? ;)
OdpowiedzUsuńMożna, choć lepsza byłaby patelnia grillowa, aby chlebki uzyskały charakterystyczne paski. Smażymy je na nie za dużym ogniu, do zarumienienia.
Usuń