poniedziałek, 21 października 2013

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami

… lekki, dość zwarty, rozpływający się w ustach, z delikatnie pomarańczową nutą… Jeden z moich pierwszych serników, absolutnie pyszny i doskonały :) Oblany pyszną, ciągnącą polewą toffi i obsypany słonymi orzeszkami –  prawdziwa uczta dla podniebienia… Jest bardzo smaczny, nie za słodki, cała słodycz ukryta jest w polewie, ale nie przytłacza ona smaku sernika – nadaje mu subtelnego smaku, elegancji i sprawia, że sernik jest po prostu cudowny, chyba nikt nie będzie w stanie się mu oprzeć :)
Przepis z mojego starego zeszytu z przepisu.
Składniki:

Spód:
- 80 g. ciastek digestive
- 20 g. płatków migdałowych
- 40 g. roztopionego masła

Masa serowa:
- 500 g. twarogu sernikowego
- 60 g. miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru (~100 g.)
- 4 duże jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 aromatu pomarańczowego

Dodatkowo:
- 3/4 puszki kajmaku – słodzonego mleka skondensowanego gotowanego
- 1 – 2 łyżki mleka
- słone orzeszki prażone (można je zastąpić prażonymi płatkami migdałów)
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka i płatki migdałów mielimy blenderem, łączymy je z rozpuszczonym masłem, dokładnie wylepiamy nimi dno tortownicy (o średnicy 22 cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia) i odstawiamy tortownicę na bok, na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy miękką margarynę i ucieramy masę aż będzie gładka i jednolita. Następnie stopniowo dodajemy twaróg, aromat i obie mąki. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, bardzo delikatnie wszystko razem łączymy, przelewamy masę na spód ciasteczkowy, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut, aż wierzch sernika się zetnie i będzie sztywny. Tuż pod formą z sernikiem ustawiamy blaszkę z gorącą wodą, która podczas pieczenia wytworzy sernikowi parę wodną.
Upieczony sernik trzymamy przez chwilę w uchylonym piekarniku, po chwili wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy sernik wystygnie oblewamy go polewą kajmakową i posypujemy pokruszonymi słonymi orzeszkami.
Polewa kajmakowa:
Masę kajmakową podgrzewamy na wolnym ogniu, aż stanie się bardziej płynna. W razie potrzeby dodajemy do niej odrobinę mleka (1 – 2 łyżki). Wierzch dekorujemy orzeszkami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz