Przepis
z Internetu, można go znaleźć prawie na każdej stronie z przepisami :)
Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wydrążamy nasionka, a pustą laskę wanilii
dzielimy na 2 – 3 części.
Cukier wsypujemy do słoiczka lub innego szczelnego pojemnika, dodajemy do
niego nasionka z wanilii, dokładnie je razem łączymy, wkładamy do słoiczka
laski wanilii tak, aby w większości były one pokryte cukrem, zamykamy słoik i
odstawiamy go na ok. 1 – 2 tygodnie w suche, zaciemnione miejsce (np. do
kuchennej szafki). W miedzy czasie kilkakrotnie wstrząsamy słoiczkiem, aby
wydobyć lepszy aromat wanilii.
Zawartość pojemniczka można co jakiś czas uzupełniać cukrem, który będzie
pochłaniać aromat wanilii. Od czasu do czasu trzeba również dodać nowe nasionka
i laski wanilii.
To jest wlasnie to czego szukalam :) jak znalazl na swieta :) mmmm PS fajnie ze masz juz fb juz polubilam pozdrawiam Monika :)
OdpowiedzUsuń