…
jeśli planujecie robić w tym roku piernik staropolski lub długo dojrzewające
ciasto na pierniczki nie może zabraknąć w Waszej kuchni domowej przyprawy
piernikowej :) Taka przyprawa jest zupełnie inna niż kupna – pachnąca, aromatyczna,
bogatsza w naturalne składniki, no i przede wszystkim pozbawiona niepotrzebnych
dodatków takich jak mąka, czy cukier :) Za wcześnie? Nie, to już najwyższy
czas, za chwilę będzie trzeba przygotować ciasto na piernik, więc jeśli będziecie go piec przygotujcie przyprawę już dziś :)
Składniki:
- 50 g. kory
cynamonu
- 20 g.
suszonego imbiru
- 15 g.
goździków, całych
- 15 g.
wyłuskanych ziaren kardamonu
- 10 g.
gałki muszkatołowej
- 10 g.
ziela angielskiego
- 10 g.
czarnego pieprzu (polecam dać dużo mniej, ja pominęłam go prawie całkowicie,
dałam tylko 1 g.)
- 5 g.
ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (niekoniecznie, nie wszystkim smakuje, ja
pominęłam)
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki mielimy na drobny pyłek (w moździerzu, młynku, blenderze lub
tłuczkiem) i dokładnie je razem łączymy. Ja kupiłam i dodałam wszystkie przyprawy już zmielone, co znacznie ułatwia sprawę :)
Gotową
przyprawę przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka i chowamy ją w suche,
zaciemnione miejsce (np. do kuchennej szafki).
Przyprawa
jest bardzo aromatyczna i dość pieprzna (można zmniejszyć ilość pieprzu).
Na 1 kg.
mąki przeciętnie należy dawać około 3 – 4 łyżki przyprawy, w zależności od
upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz