środa, 23 października 2013

Najlepsza szarlotka kruszonkowa

… mój klasyk jeśli chodzi o szarlotki :) Jest to moja ulubiona szarlotka, piekę ją już ponad 10 lat i udoskonaliłam ją chyba do perfekcji – jest pyszna, słodka, pachnąca cynamonem, w pysznych warstwach kruszonkowych… Po prostu niebo w gębie – grzech nie spróbować :) Polecam ją wszystkim, którzy kochają smak i zapach szarlotki… smacznego :)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny Kasi
- 1 cukier waniliowy 15 g.
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek

Masa jabłkowa:
- 8 dużych jabłek
- cukier
- cynamon
- mielone goździki, imbir (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy wszystkie składniki i chwile je zagniatamy, aż powstaną nam kruszonkowe kuleczki.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, odciskamy z soku i gotujemy w garnku na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu odrobiną odciśniętego soku. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i cynamon, ewentualnie inne przyprawy – ilości według uznania, w zależności od kwaśności jabłek.
Spód tortownicy (o średnicy 26 cm.) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy ją margaryną i wysypujemy kaszą manną, wysypujemy na dno połowę kruszonki, układamy lekko przestudzoną masę jabłkową i wysypujemy resztę ciasta. Ja dodatkowo oprószyłam wierzch szarlotki cynamonem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 45 minut, na jasno złoty kolor.
Po ostudzeniu możemy posypać szarlotkę cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Jest naprawde pyszna ,taka zawsze pieke ale nie gotuje jablek tylko starte odcedzam nadmiar soku a na spod startego ciasta posypuje wiorki kokosowe,polecam !nie ma zakalca!

    OdpowiedzUsuń