…
mój klasyk jeśli chodzi o szarlotki :) Jest to moja ulubiona szarlotka, piekę
ją już ponad 10 lat i udoskonaliłam ją chyba do perfekcji – jest pyszna,
słodka, pachnąca cynamonem, w pysznych warstwach kruszonkowych… Po prostu niebo
w gębie – grzech nie spróbować :) Polecam ją wszystkim, którzy kochają smak i
zapach szarlotki… smacznego :)
Składniki
na ciasto:
-
3 szklanki mąki pszennej
-
1/3 szklanki cukru
-
1 kostka margaryny Kasi
-
1 cukier waniliowy 15 g.
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
5 żółtek
Masa
jabłkowa:
-
8 dużych jabłek
-
cukier
-
cynamon
-
mielone goździki, imbir (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do
miski wsypujemy wszystkie składniki i chwile je zagniatamy, aż powstaną nam
kruszonkowe kuleczki.
Jabłka
obieramy, ścieramy na tarce, odciskamy z soku i gotujemy w garnku na wolnym
ogniu, podlewając od czasu do czasu odrobiną odciśniętego soku. Pod
koniec gotowania dodajemy cukier i cynamon, ewentualnie inne przyprawy – ilości
według uznania, w zależności od kwaśności jabłek.
Spód
tortownicy (o średnicy 26 cm.) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy ją margaryną i wysypujemy kaszą manną, wysypujemy na dno połowę kruszonki, układamy lekko przestudzoną masę jabłkową
i wysypujemy resztę ciasta. Ja dodatkowo oprószyłam wierzch
szarlotki cynamonem.
Ciasto
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 45 minut, na jasno złoty kolor.
Po
ostudzeniu możemy posypać szarlotkę cukrem pudrem.
Jest naprawde pyszna ,taka zawsze pieke ale nie gotuje jablek tylko starte odcedzam nadmiar soku a na spod startego ciasta posypuje wiorki kokosowe,polecam !nie ma zakalca!
OdpowiedzUsuń