…
to jedne z pierwszych pierniczków, od których trzeba zacząć świąteczne
przygotowania i to już teraz :) Zdziwieni? Ci, którzy piekli te pierniczki już
wcześniej z pewnością wiedzą o co chodzi, dla tych którzy są niewtajemniczeni
już wyjaśniam :) Ciasto na te pierniczki wymaga długiego leżakowania w
chłodzie, dzięki czemu pierniczki są cudowne i jedyne w swoim rodzaju – już
sama masa jest tak pyszna i aromatyczna, że nie sposób się jej oprzeć :) To
bardzo fajny pomysł, że już na końcu października w całym domu pachnie
świętami… :) Bardzo je Wam polecam – są naprawdę genialne, mięciutkie,
aromatyczne, z mnóstwem pysznych bakalii… Jest to bardzo fajna baza na ciasto,
którą możemy modyfikować wg. własnych upodobań dodając ulubiony zestaw przypraw
i bakalii, smacznego :) To ja lecę zrobić ciasto...
Przepis
Aganiok, zapraszam na jej bloga.
Składniki:
Składniki podstawowe:
- 500 g. miodu naturalnego
- 2 niepełne szklanki cukru
- 250 g. masła lub margaryny
- 1 kg. + 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka (niezbyt duże)
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml. mleka
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
Bakalie: (przykładowy zestaw)
- 100 g. orzechów laskowych
- 100 g. migdałów
- 100 g. rodzynek (ja pominęłam rodzynki, w zamian dałam skórkę otartą z 1 dużej cytryny)
- 100 g. skórki pomarańczowej (ja dałam 150 g.)
Przyprawy: (przykładowy zestaw)
- 2 niepełne szklanki cukru
- 250 g. masła lub margaryny
- 1 kg. + 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka (niezbyt duże)
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml. mleka
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
Bakalie: (przykładowy zestaw)
- 100 g. orzechów laskowych
- 100 g. migdałów
- 100 g. rodzynek (ja pominęłam rodzynki, w zamian dałam skórkę otartą z 1 dużej cytryny)
- 100 g. skórki pomarańczowej (ja dałam 150 g.)
Przyprawy: (przykładowy zestaw)
- 1 przyprawa piernikowa Kotanyi lub:
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (ja pominęłam pieprz)
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
Do smarowania:
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (ja pominęłam pieprz)
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
Do smarowania:
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Ciasto najlepiej
przygotować w melakserze, ponieważ mieszane są bardzo gorące składniki.
Można również mieszać ręcznie, jednak wymaga to sporej siły, więc najlepiej
poprosić o pomoc mężczyznę :)
Jeśli
używacie rodzynki namaczamy je we wrzątku i po chwili siekamy razem z
pozostałymi bakaliami (bakalie siekamy bardzo drobniutko lub mielimy w blenderze).
Mąkę
przesiewamy do dużej miski.
Miód, cukier
i tłuszcz wkładamy do garnka, powoli podgrzewamy je na wolnym ogniu stale
mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawiamy je z gazu i dodajemy
posiekane bakalie oraz przyprawy (ja dałam 1 całą torebkę i 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej Kotanyi).
Do miski
(lub melaksera) wrzucamy większą część przesianej mąki, jaja, sól, sodę
rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao i wszystko razem łączymy. Po chwili dodajemy
do nich gorącą masę z tłuszczu i miodu i ponownie wszystko łączymy, aż masa
będzie jednolita. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę i znowu wszystko dokładnie
zagniatamy.
Gotowe ciasto
przekładamy do naczynia, owijamy je folią spożywczą, którą należy delikatnie
ponakłuwać, aby ciasto oddychało i odstawiamy je na kilka tygodni w chłodne
miejsce (spiżarnia, ew. lodówka) aby dojrzewało. Ciasto kiedy odpoczywa powinno
zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Moje ciasto stało w lodówce.
Po ok. 6 tygodniach
można przystąpić do pieczenia pierniczków.
Zimne ciasto
jest twarde, dlatego przed pieczeniem powinno postać jakiś czas w temperaturze
pokojowej. Jeśli jednak ciasto np. kruszy się i trudno wyrabia (wilgotność
ciasta zależy m.in. od rodzaju użytej mąki), podczas wyrabiania zwilżamy dłonie
wodą, dzięki czemu ciasto znowu nabiera elastyczności.
Ciasto
dzielimy na kilka części, rozwałkowujemy je na blacie lekko oprószonym mąką na
grubość ok. 5 mm. i wykrawamy foremkami pierniczki. Tuż przed włożeniem pierniczków
do piekarnika smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Pierniczki
układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do
temperatury 160 – 170 stopni i pieczemy je przez ok. 9 – 11 minut, w zależności
od ich wielkości (zależy również od piekarnika). Kiedy wyjmujemy gotowe
pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać
jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Gdy jednak się przepiekły
i są zbyt twarde warto do puszki z piernikami na kilka dni włożyć cząstki
jabłek (jabłka wymieniamy co jakiś czas na nowe).
Aniu, miło mi, że przepis przypadł Ci do gustu :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą tak dobre jak niosą blogowe plotki :)
Usuń