…
piersi kurczaka w cieście francuskim. Danie wbrew pozorom bardzo szybie i łatwe
w przygotowaniu, a wygląda jakbyśmy na jego przygotowanie poświęcili co
najmniej kilka godzin. Te kotlety świetnie pasują na świąteczny obiad lub
jakieś eleganckie przyjęcie. Piersi są
mięciutkie, soczyste, otulone chrupiącą kołderką z ciasta francuskiego
wyglądają naprawdę zjawiskowo. Można je podać solo, gdyż danie jest bardzo
sycące lub z jakąś kolorową sałatką.
Polecam,
przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki: (na 2 porcje)
-
1 podwójna pierś z kurczaka
- ciasto francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15 x 25 cm.)
- 2 plastry żółtego sera
- 2 plasterki szynki
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
- ciasto francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15 x 25 cm.)
- 2 plastry żółtego sera
- 2 plasterki szynki
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Pierś
kroimy na dwie równe części, lekko je rozbijamy, każdą część oprószamy solą,
pieprzem i oregano. W innej wersji można doprawić mięso przyprawą kebab – gyros.
Ciasto
francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, kładziemy je na posypaną mąką
blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nie rozpłynęło w trakcie
przygotowań (ja miałam gotowe ciasto, więc pominęłam ten etap). Po tym czasie
wyjmujemy ciasto z lodówki i nacinamy je w następujący sposób: z każdej strony,
wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5 – 2 cm.,
zostawiając po środku ciasta nieprzecięty prostokąt o szerokości ok. 4 – 5 cm.
Na
tak przygotowanym cieście kładziemy delikatnie rozbitą pierś, na nią kładziemy
plasterek sera, a na wierzch szynkę. Gotowe kotleciki zaplatamy ciastem na
przemian, raz z prawej, raz z lewej strony i tak do wyczerpania wszystkich
paseczków, zostawiając pomiędzy paseczkami maleńkie przerwy, aby kurczak mógł
odparować podczas pieczenia.
Gotowe
„paczuszki” wkładamy na 15 minut do lodówki, po tym czasie smarujemy je
roztrzepanym jajkiem, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200
stopni i pieczemy ok. 25 – 30 minut, aż „paczuszki” będą złociste i kruchutkie.
Te
danie można przygotować kilka, a nawet kilkanaście godzin wcześniej. Przed
samym podaniem wystarczy je posmarować jajkiem i upiec. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz