poniedziałek, 13 stycznia 2014

Kotlety de lux

… piersi kurczaka w cieście francuskim. Danie wbrew pozorom bardzo szybie i łatwe w przygotowaniu, a wygląda jakbyśmy na jego przygotowanie poświęcili co najmniej kilka godzin. Te kotlety świetnie pasują na świąteczny obiad lub jakieś eleganckie przyjęcie. Piersi  są mięciutkie, soczyste, otulone chrupiącą kołderką z ciasta francuskiego wyglądają naprawdę zjawiskowo. Można je podać solo, gdyż danie jest bardzo sycące lub z jakąś kolorową sałatką.
Polecam, przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki: (na 2 porcje)
- 1 podwójna pierś z kurczaka          
- ciasto francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15 x 25 cm.)  
- 2 plastry żółtego sera          
- 2 plasterki szynki    
- 1 jajko          
- przyprawy: sól, pieprz, oregano      

Przygotowanie:
Pierś kroimy na dwie równe części, lekko je rozbijamy, każdą część oprószamy solą, pieprzem i oregano. W innej wersji można doprawić mięso przyprawą kebab – gyros.
Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, kładziemy je na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nie rozpłynęło w trakcie przygotowań (ja miałam gotowe ciasto, więc pominęłam ten etap). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i nacinamy je w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5 – 2 cm., zostawiając po środku ciasta nieprzecięty prostokąt o szerokości ok.  4 – 5 cm.
Na tak przygotowanym cieście kładziemy delikatnie rozbitą pierś, na nią kładziemy plasterek sera, a na wierzch szynkę. Gotowe kotleciki zaplatamy ciastem na przemian, raz z prawej, raz z lewej strony i tak do wyczerpania wszystkich paseczków, zostawiając pomiędzy paseczkami maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Gotowe „paczuszki” wkładamy na 15 minut do lodówki, po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 25 – 30 minut, aż „paczuszki” będą złociste i kruchutkie.
Te danie można przygotować kilka, a nawet kilkanaście godzin wcześniej. Przed samym podaniem wystarczy je posmarować jajkiem i upiec. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz