…
ciasteczka o delikatnie waniliowym aromacie, kruche, maślane, w postaci
eleganckich wizytówek. Ciasteczka idealne na prezenty dla Babci i Dziadka, ale
są świetne również jako klasyczne ciasteczka do wycinania o różnym kształcie. Ciasto
jest bardzo plastyczne, idealne do wałkowania, myślę, że wykorzystam je jeszcze
nie raz, na pewno na Wielkanoc, mam już kilka fajnych foremek ;) Do przygotowania
takich ciasteczek wizytówek będą Wam potrzebne stempelki do ciastek /
herbatników – są one coraz bardziej popularne i dostępne w wielu sklepach
internetowych, polecam je kupić przy pierwszej, nadarzającej się okazji – są naprawdę
genialne ;)
Przepis
na ciasteczka pochodzi z tej strony.
Składniki: (na około 40 ciastek)
- 180 g. zimnego masła
- 200 g. cukru pudru
- 350 g. mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i zagniatamy je, aż się dokładnie
połączą. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy je do lodówki na
minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc (ciasto można przechowywać w lodówce przez
kilka dni).
Po schłodzeniu ciasta odrywamy partiami kawałki ciasta i lekko podsypując
je mąką rozwałkowujemy cienkie placki, najlepiej bezpośrednio na papierze do
pieczenia – przy zwykłych ciastkach na grubość około 3 mm., przy ciastkach wizytówkach
jak najcieniej.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremką dowolne kształty i stemplujemy
napisy, wstawiamy ciasteczka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
i pieczemy je kilka minut, do pierwszego, lekkiego zarumienienia. Smacznego :)
Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń