… pyszne, świąteczne babeczki, tak urocze, że aż szkoda je zjeść :) Bez
wątpienia będą cudownym, świątecznym dodatkiem do prezentów dla dzieci, choć na
pewno ucieszą też dorosłych, bo kto nie lubi reniferów :) ? Jako bazę
wykorzystałam przepis na moje ulubione babeczki – czekoladowe, wilgotne, mocno
korzenne, z słodkimi, rozpływającymi się w ustach powidłami śliwkowymi… Nie
mogło ich zabraknąć na święta – odkąd upiekłam je pierwszy raz to moje ulubione
babeczki, a już w święta są wypiekiem
obowiązkowym! :)
Są
to babeczki stworzone na świąteczny stół, a dodatkowa, reniferowa dekoracja
dodała im tylko uroku – bardzo, bardzo je Wam polecam. Ich przygotowanie
zajmuje dosłownie krótką chwileczkę, a efekt? Oceńcie sami…
Moją
inspiracją były zdjęcia z tej strony.
Składniki:
Babeczki:
- 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu (u mnie 1,5 łyżeczki Kamis)
- 1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ja pominęłam)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g. masła
- 55 g. gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki kakao (u mnie 2 czubate łyżki)
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie aromat waniliowy)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
- 3/4 szklanki powideł śliwkowych
Polewa:
- 1 łyżka
masła
- 1,5 łyżki
kakao
- 2 łyżki
cukru
- 2,5 łyżki
śmietany 36 %
Dodatkowo:
- okrągłe
biszkopty
- precelki
- draże:
kokosowe lub śmietankowe
- cukierki
M&M’s (czerwone)
- czerwony
pisak spożywczy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, oraz
proszek łączymy i przesiewamy przez sitko.
W dużym garnku roztapiamy masło, zdejmujemy je z
palnika, dodajemy posiekaną na drobne kawałki czekoladę i odstawiamy do jej
roztopienia, mieszając pod koniec. Następnie dodajemy przesiane kakao, mieszamy
masę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajko z cukrem ubijamy mikserem do puszystości,
dodajemy ekstrakt z wanilii, ubijamy, dodajemy masę czekoladową i dokładnie
ucieramy. Na koniec dodajemy śmietanę, na zmianę z suchymi składnikami,
mieszając łyżką tylko do połączenia składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wykładamy
część masy, wyrównujemy ją mokrą łyżką, na środek wykładamy małą łyżeczkę
powideł (nie za dużo, aby powidła nie wypłynęły podczas pieczenia) i
przykrywamy je drugą częścią ciasta czekoladowego. Wierzch babeczek ponownie
wyrównujemy mokrą łyżką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170
stopni i pieczemy je przez ok. 20 – 25 minut, do tzw. suchego
patyczka
Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy je, jeśli
zajdzie taka potrzeba okrajamy je tak, aby miały tylko lekką górkę i
równomiernie oblewamy je przygotowaną polewą.
Polewa:
Na wolnym
ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao, śmietanę, dokładnie łączymy
wszystko łyżką i jeszcze przez chwilę podgrzewamy polewę na wolnym ogniu, a gdy
będzie już gładka zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na bok, aż przestygnie.
Gdy
polewa na babeczkach lekko zastygnie nakładamy na każdą babeczkę małe, okrągłe
biszkopty i przyczepiamy precele. Za pomocą reszty polewy przyklejamy reniferom
noski (czerwone M&M – sy), przyczepiamy oczy (białe draże) i robimy
czekoladowe kropki na oczkach. Na koniec można jeszcze dorysować reniferom czerwone
usta :) Miłej zabawy…
Śliczne są:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mi cieszyła się buzia już jak je robiłam, słodziaki są :)
Usuń