piątek, 10 stycznia 2014

Rafaello

… ciasto dla tych, którzy kochają Rafaello i dla tych którzy nie lubią piec ;) To ciasto nie wymaga pieczenia, wystarczy przygotować krem, przełożyć nim krakersy, odstawić ciacho do lodówki i następnego dnia nasz deser jest gotowy :) To Rafaello jest naprawdę dobre, delikatne, leciutkie, ale raczej dla wielbicieli kokosu. Koniecznie je wypróbujcie, naprawdę warto…
Przepis Basi, ze strony Wielkie Żarcie.
Składniki:
3 duże paczki krakersów "Lajkonik"      
- 1 litr mleka 3,2 %
- 1,5 szklanki cukru    
- 1,5 kostki margaryny
- 1 duży cukier waniliowy       
- 50 g. płatków migdałowych
- 200 – 250 g. wiórek kokosowych    
- 6 płaskich łyżek mąki pszennej         
- 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej  
- 2 łyżki wódki

Posypka: (z przepisu till)
- 1 paczka wiórek kokosowych (100 g.)        
- 2 łyżki masła 
- 2 łyżki cukru 
- 1 paczka cukru waniliowego (15 g.)
Przygotowanie:
Rafaello:
Z mleka, mąki i cukrów przygotowujemy budyń, analogicznie jak w przypadku tradycyjnego budyniu z torebki:
W 1,5 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę i cukry (można mikserem).
Resztę mleka wstawiamy na gaz i doprowadzamy je do wrzenia, a gdy mleko się zagotuje wlewamy do niego mieszankę z mąką i cukrami i gotujemy całość na wolnym ogniu, aż otrzymamy budyń (nie gotujemy go za długo, aby nie był zbyt gęsty).
Gotowy budyń odstawiamy na bok, aby przestygł.
Gdy budyń przestygnie ucieramy go z margaryną, dodajemy wódkę, kokos, migdały i dokładnie wszystko razem łączymy. Ilość kokosu i migdałów można dodać na oko, według własnych preferencji smakowych – tyle, aby krem nie był za gęsty, ma być taki, aby można go było swobodnie rozsmarować na krakersach.
Na dno blaszki o wymiarach 25 x 40 cm. wykładamy jedną warstwę krakersów, rozsmarowujemy po nich równomiernie krem i w ten sam sposób układamy kolejne warstwy ciasta, aż do wykończenia wszystkich składników (powinny wyjść 4 warstwy). Ostatnią warstwę ma stanowić krem.
Na krem kruszymy posypkę i wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej noc, a najlepiej na całą dobę – wtedy krakersy odpowiednio namiękną i Rafaello będzie rozpływać się w ustach… Wierzch można posypać oczywiście samym kokosem, płatkami migdałów lub startą białą czekoladą, ale ta posypka nadaje całemu ciastu niezwykły aromat, także polecam wersję z posypką :)
Posypka:
Wszystkie składniki przekładamy na patelnię i podprażamy je (ciągle mieszając), aż kokos się zezłoci.

Przepis dołączam do zabawy "Ciasta bez pieczenia"...
Ciasta bez pieczenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz