… ciasto dla tych, którzy kochają Rafaello i
dla tych którzy nie lubią piec ;) To ciasto nie wymaga pieczenia, wystarczy
przygotować krem, przełożyć nim krakersy, odstawić ciacho do lodówki i
następnego dnia nasz deser jest gotowy :) To Rafaello jest naprawdę dobre,
delikatne, leciutkie, ale raczej dla wielbicieli kokosu. Koniecznie je wypróbujcie, naprawdę warto…
Przepis Basi, ze strony Wielkie Żarcie.
Składniki:
- 3 duże paczki krakersów "Lajkonik"
- 1 litr mleka 3,2 %
- 1 litr mleka 3,2 %
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 kostki margaryny
- 1 duży cukier waniliowy
- 50 g. płatków migdałowych
- 1,5 kostki margaryny
- 1 duży cukier waniliowy
- 50 g. płatków migdałowych
- 200 – 250 g. wiórek
kokosowych
- 6 płaskich łyżek mąki pszennej
- 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wódki
- 6 płaskich łyżek mąki pszennej
- 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wódki
Posypka: (z przepisu till)
- 1 paczka wiórek kokosowych (100 g.)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 paczka cukru waniliowego (15 g.)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 paczka cukru waniliowego (15 g.)
Przygotowanie:
Rafaello:
Z mleka, mąki i cukrów przygotowujemy
budyń, analogicznie jak w przypadku tradycyjnego budyniu z torebki:
W 1,5 szklanki mleka
rozprowadzamy mąkę i cukry (można mikserem).
Resztę mleka wstawiamy na
gaz i doprowadzamy je do wrzenia, a gdy mleko się zagotuje wlewamy do niego
mieszankę z mąką i cukrami i gotujemy całość na wolnym ogniu, aż otrzymamy
budyń (nie gotujemy go za długo, aby nie był zbyt gęsty).
Gotowy budyń odstawiamy na
bok, aby przestygł.
Gdy budyń przestygnie
ucieramy go z margaryną, dodajemy wódkę, kokos, migdały i dokładnie wszystko
razem łączymy. Ilość kokosu i migdałów można dodać na oko, według własnych
preferencji smakowych – tyle, aby krem nie był za gęsty, ma być taki, aby można
go było swobodnie rozsmarować na krakersach.
Na dno blaszki o wymiarach
25 x 40 cm. wykładamy jedną warstwę krakersów, rozsmarowujemy po nich
równomiernie krem i w ten sam sposób układamy kolejne warstwy ciasta, aż do
wykończenia wszystkich składników (powinny wyjść 4 warstwy). Ostatnią warstwę
ma stanowić krem.
Na krem kruszymy posypkę i
wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej noc, a najlepiej na całą dobę –
wtedy krakersy odpowiednio namiękną i Rafaello będzie rozpływać się w ustach…
Wierzch można posypać oczywiście samym kokosem, płatkami migdałów lub startą
białą czekoladą, ale ta posypka nadaje całemu ciastu niezwykły aromat, także
polecam wersję z posypką :)
Posypka:
Wszystkie składniki przekładamy na patelnię i
podprażamy je (ciągle mieszając), aż kokos się zezłoci.
Przepis dołączam do zabawy "Ciasta bez pieczenia"...
Przepis dołączam do zabawy "Ciasta bez pieczenia"...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz