…
surówka z przepisu Beaty, naprawdę pyszna, leciutka, idealna na dopełnienie
świątecznego lub niedzielnego obiadu. Jest naprawdę fenomenalna i choć składniki są dość proste jej smak jest bardzo
oryginalny, niepowtarzalny… Sekretem tej surówki jest gorąca zalewa na bazie
octu, którą zalewamy warzywa. Dodatkowo, jej największą zaletą jest to, że
można, a nawet trzeba ją przygotować 1 dzień wcześniej, może przeleżakować w
lodówce nawet przez kilka dni i z każdym dniem jest coraz lepsza. Rekordziści
przechowywali ją w lodówce nawet kilka tygodni i podobno nadał była znakomita
;) Można ją również pasteryzować.
Składniki:
Przykładowe
warzywa:
-
1/2 główki białej kapusty
-
1 duża marchewka
-
1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka czerwona
-
1 kwaśne jabłko
-
2 – 3 ogórki konserwowe
I zalewa:
- 0,25 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu (można zmienić ilość wody i octu)
- 0,75 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka musztardy
- sól
I zalewa:
- 0,25 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu (można zmienić ilość wody i octu)
- 0,75 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka musztardy
- sól
lub:
II
zalewa:
- 0,25 szklanki wody
- 0,25 szklanki octu
- 0,5 szklanki oleju
- 0,75 szklanki cukru
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka soli
- 0,25 szklanki wody
- 0,25 szklanki octu
- 0,5 szklanki oleju
- 0,75 szklanki cukru
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Zalewa:
Ja
skorzystałam z II zalewy odrobinę zmieniając ilość cukru: 1/4 szklanki wody (63
g.), 1/4 szklanki octu 10 % (55 ml.), 1/2 szklanki oleju (125 g.), niecałe 1/2
szklanki cukru (4 łyżki), 2 łyżki musztardy, 1 płaska łyżka soli.
Wszystkie
składniki przekładamy do garnka, wstawiamy je na gaz i czekamy, aż się zagotują
(cukier musi się rozpuścić).
Kapustę
drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w
drobną kosteczkę, paprykę kroimy w cieniutkie paseczki, marchewkę ścieramy na
tarce.
Wszystkie
warzywa przekładamy do dużej miski, łączymy je z gorącą zalewą i odstawiamy
surówkę na noc w chłodne miejsce.
Następnego
dnia (tuż przed podaniem) dodajemy do surówki 1 kwaśne jabłko oraz 2 – 3 ogórki
konserwowe starte na tarce.
Muszę wypróbować ten sposób, najczęściej po pracy nie chce mi się robić surówek do obiadu, a taka że się zrobi większość dzień wcześniej to mnie ratuje :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, ta surówka to genialny sposób na surówkę, którą można przygotować dzień wcześniej,a jej smakiem cieszyć się przez kilka kolejnych dni. Jest naprawdę świetna, koniecznie ją wypróbuj. Nawet jeśli kolejnego dnia zapomnisz o ogórkach i jabłku też będzie pyszna... smacznego :)
UsuńAniu, a paprykę konserwową swojską ,można dodać, i kiedy ,tak jak ogórki przed podaniem? ,Bożena.
OdpowiedzUsuńNo pewnie. Można dodać w zasadzie wszystkie warzywa. Robiłam już wersję z papryką- dodałam ją w tym momencie co proponujesz :)
OdpowiedzUsuńAniu, a paprykę konserwową swojską ,można dodać, i kiedy ,tak jak ogórki przed podaniem? ,Bożena.
OdpowiedzUsuń