środa, 15 stycznia 2014

Nie(zwykły) tort śmietanowy z wiśniami

… tort, który został okrzyknięty hitem tegorocznych świąt, bardzo leciutki, nieprzekombinowany, na klasycznym biszkopcie, który jest niezawodnym dodatkiem do każdego tortu. Zawsze gdy inne ciasta zawodzą szybko sięgam po ten przepis i w końcu jestem zadowolona ;) Masa to mój ulubiony krem śmietanowy do tortów – jest bardzo delikatny, nie za słodki, zrobiony na bazie mascarpone i śmietany kremówki przypomina troszkę masę do tortu Tiramisu, ale tu oprócz samego kremu mamy jeszcze soczyste wiśnie z syropu, które są „wisienką” tego tortu ;) Jest to bardzo szybki tort, a jednocześnie obłędnie pyszny, zawsze się udaje i jest gotowy do krojenia niemalże od razu po przygotowaniu, warto jednak schłodzić go troszkę w lodówce, wtedy dosłownie rozpływa się w ustach... Mimo, że wygląda dość zwyczajnie jest naprawdę pyszny – rzadko ktoś sięga po drugi kawałek tortu, a w tym przypadku kolejka była długa ;)
Bardzo, bardzo go Wam polecam (przepis własny).
Składniki:

Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Poncz:
- 150 ml. mocnej, słodzonej kawy
- 40 ml. spirytusu

Masa:
- 500 g. serka mascarpone
- 400 g. śmietany kremówki 36 %
- 110 g. przesianego cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 śmietan – fixy

Dodatkowo:
- 60 g. gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
- wiśnie z syropu
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, tak aby po odwróceniu garnka do góry dnem białka były sztywne, zwarte i nie wypadały z garnka. Nie wyłączając miksera pod koniec ubijania białek stopniowo dodajemy cukier, a następnie po kolei żółtka, ciągle ubijając masę mikserem. Na koniec wsypujemy do garnka przesiane mąki i delikatnie wmieszujemy je do masy mikserem na bardzo wolnych obrotach.
Dno tortownicy (o średnicy 20 – 21 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy, przelewamy ciasto do formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy go na podłogę z wysokości ok. 50 – 60 cm. (jeśli mamy na podłodze kafelki podkładamy ręcznik lub koc), a następnie studzimy biszkopt, okrajamy go nożem od brzegów tortownicy, zdejmujemy obręcz i dzielimy go na 3 równe części.
Masa:
W jednym garnku ubijamy mascarpone (krótko, na najwolniejszych obrotach).
W drugim garnku ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, dodając pod koniec ubijania cukier, aromat i śmietan – fixy.
Gdy kremówka będzie już sztywna dodajemy do niej serek mascarpone i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy go 1/3 ponczu (wystarczy wymieszać oba składniki razem, najlepiej w spryskiwaczu), wykładamy 1/4 masy, wiśnie w dość sporych odstępach od siebie, przykrywamy je drugim biszkoptem, ponczujemy go, wykładamy kolejną warstwę kremu, warstwę wiśni i układamy ostatni, trzeci blat biszkoptu, który również ponczujemy. Resztą kremu obkładamy wierzch i boki tortu, zostawiając odrobinę kremu na dekorację.
Boki tortu oprószamy czekoladą, wierzch dekorujemy resztą kremu, wiśniami oraz czekoladą. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. pyszota. to był mój pierwszy w życiu tort, który SAMA zrobiłam. wyszedł rewelacyjnie. zamiast wiśni dodałam pokrojone brzoskwinie z puszki.

    OdpowiedzUsuń