niedziela, 8 czerwca 2014

Letni tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami

… tort, który będzie moim ulubieńcem przez całe lato – przygotowuje się go dość szybko, a  efekty naprawdę potrafią zaskoczyć… Ciasto można upiec 1 dzień wcześniej, a krem i dekorację przygotowujemy w dniu podania. Bazę tortu stanowi ciasto czekoladowe z przepisu na ciasto czekoladowe doskonałe – mokre, wilgotne, cudownie rozpływające się w ustach. Nie dopiekamy go do tzw. suchego patyczka, dzięki czemu w konsystencji przypomina Brownie i jest cudownie czekoladowe. Podczas studzenia środek ciasta opada i tworzy piękny czekoladowy krater, który później wypełniamy kremem. Dziś moje ciasto czekoladowe pokryte jest grubą warstwą bitej śmietany z odrobiną wanilii i świeżymi, soczystymi owocami. Tym razem użyłam truskawki i czereśnie – tort wyglądał cudownie i tak też smakował…  Smacznego ;)
Składniki:

Ciasto:

- 150 g. masła            
- 150 g. połamanej na kostki ciemnej czekolady (u mnie 90 g. czekolady gorzkiej i 60 g. mlecznej)                   
- 5 dużych jajek               
- 1 łyżka kakao                 
- 175 g. drobnego cukru do wypieków 

Bita śmietana:
- 500 – 600 g. śmietany kremówki 36 %
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 śmietan – fix
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)

Dodatkowo:
- świeże sezonowe owoce
- 1 – 2 kostki ciemnej czekolady (do oprószenia ciasta na wierzchu)
Przygotowanie:
Ciasto:
Do rondelka z grubym dnem wkładamy masło, czekoladę i ciągle mieszając rozpuszczamy je na wolnym ogniu (można to zrobić również w kąpieli wodnej), a następnie odstawiamy masę, aby lekko przestygła.
Żółtka ubijamy z kakao i łączymy je z ostudzoną czekoladą.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i ucieramy masę przez ok. 2 – 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka łączymy  z masą czekoladową, wlewamy do tortownicy (o średnicy 20 – 23 cm.) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy je ok. 30 – 40 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy je na bok, do ostudzenia (ciasto studzimy w formie) – podczas studzenia ciasto opadnie tworząc po środku klasyczne wgłębienie, które później wypełnimy kremem.
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania aromat, śmietan – fix i cukier puder.
Ostudzone ciasto delikatnie przenosimy na paterę, wypełniamy je bitą śmietaną (boki można ozdobić szprycą), dekorujemy owocami i oprószamy startą na wiórki czekoladą.
Przepis dołączam do akcji Lato w pełni . Lato w pełni!

2 komentarze: