…
idealna kruszonka powinna być krucha, lekko chrupiąca i oczywiście słodka. Jest
ona nieodłącznym dodatkiem do ciasta drożdżowego, chałek, bułeczek drożdżowych,
rogali i wielu innych wypieków. Każdy ma swój sposób na kruszonkę, ja dziś
podaję Wam przepis na moją ulubioną kruszonkę, z której zawsze korzystam. Jest
naprawdę genialna, nie za słodka, przyjemnie chrupiąca, no pyszna po prostu ;) Można
ją przechowywać kilka dni w lodówce, świetnie nadaje się również do mrożenia. Z
tych proporcji kruszonki starcza na 1 dużą blaszkę (30 x 45 cm.) lub 2 długie
keksówki.
-
1 pełna szklanka mąki pszennej (180 g.)
-
1/2 kostki masła śmietankowego (100 g.)
-
1/2 szklanki cukru (115 g.)
-
1 cukier waniliowy (15 g.)
Wszystkie
składniki przekładamy do małej miseczki i przez chwilę zagniatamy je razem
pocierając między palcami tak, aby powstała nam kruszonka (grudki pokruszonego
ciasta).
Kruszonkę
pieczemy zawsze na delikatnie złoty kolor – jeśli ciasto zacznie się za szybko
rumienić warto przykryć je folią aluminiową. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz