poniedziałek, 3 lutego 2014

Kruszonka

… idealna kruszonka powinna być krucha, lekko chrupiąca i oczywiście słodka. Jest ona nieodłącznym dodatkiem do ciasta drożdżowego, chałek, bułeczek drożdżowych, rogali i wielu innych wypieków. Każdy ma swój sposób na kruszonkę, ja dziś podaję Wam przepis na moją ulubioną kruszonkę, z której zawsze korzystam. Jest naprawdę genialna, nie za słodka, przyjemnie chrupiąca, no pyszna po prostu ;) Można ją przechowywać kilka dni w lodówce, świetnie nadaje się również do mrożenia. Z tych proporcji kruszonki starcza na 1 dużą blaszkę (30 x 45 cm.) lub 2 długie keksówki.
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej (180 g.)
- 1/2 kostki masła śmietankowego (100 g.)
- 1/2 szklanki cukru (115 g.)
- 1 cukier waniliowy (15 g.)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do małej miseczki i przez chwilę zagniatamy je razem pocierając między palcami tak, aby powstała nam kruszonka (grudki pokruszonego ciasta).
Kruszonkę pieczemy zawsze na delikatnie złoty kolor – jeśli ciasto zacznie się za szybko rumienić warto przykryć je folią aluminiową. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz