…
jak w temacie, nic dodać nic ująć – najlepsze kruche ciasto, które idealnie się rozwałkowuje, jest miękkie, plastyczne, słodkie,
chrupiące, z dużą ilością jabłek doprawionych cukrem
i cynamonem. Jest naprawdę wyśmienite i choć przepisów na szarlotki i
jabłeczniki są tysiące ten jest naprawdę godny polecenia. Polskie jabłka
podobijają świat, więc zróbcie z nich użytek i Wy – w zasadzie każde jabłka
nadają się do tego jabłecznika, wystarczy je tylko odpowiednio doprawić,
ewentualnie odcisnąć z nadmiaru soku i jabłecznik na pewno się uda, będzie
cudowny, pachnący końcówką lata, sadem i soczystymi jabłkami… Najlepszy jest
jeszcze na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 1,5
kg. kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek), ja dałam 2 kg.
- 500 g.
mąki pszennej
- 2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g.
masła roślinnego lub innego tłuszczu, ja dałam margarynę Kasię i odrobinę masła
- 4
żółtka
- 200 g.
cukru
- 1
łyżka śmietany 18 %
- 1
łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Jabłka
myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy je z
nadmiaru soku i podsmażamy na wolnym ogniu, podlewając odrobiną odciśniętego przed
chwilą soku, aby jabłka się nie przypaliły. Pod koniec smażenia doprawiamy
jabłka cukrem i cynamonem – ilość wg. uznania.
Do
dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy masło i siekamy je
z mąką, następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy je, aż ciasto będzie
gładkie i jednolite.
Gotowe
ciasto dzielimy na 2 równe części, pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na
dużej prostokątnej blaszce (25 x 40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia,
posypujemy je bułką tartą, nakładamy lekko przestudzoną masę jabłkową, na
wierzch układamy drugą część rozwałkowanego ciasta (ja drugą część zamroziłam i starłam je na masę jabłkową na tarce), nakłuwamy je
lekko widelcem, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
i pieczemy je ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia.
Po
ostudzeniu możemy posypać jabłecznik cukrem pudrem.
Не знаете, где приообрести классную женскую сумку? Заходите в магазин сумок качественные сумки . Заказывайте и покупайте стильные сумки прекрасного качества от итальянских брендов Gilda Tonelli и Marina Creazioni и еще.
OdpowiedzUsuń