niedziela, 8 września 2013

Jabłecznik najlepszy na świecie

… jak w temacie, nic dodać nic ująć – najlepsze kruche ciasto, które idealnie się rozwałkowuje, jest miękkie, plastyczne, słodkie, chrupiące, z dużą ilością jabłek doprawionych cukrem i cynamonem. Jest naprawdę wyśmienite i choć przepisów na szarlotki i jabłeczniki są tysiące ten jest naprawdę godny polecenia. Polskie jabłka podobijają świat, więc zróbcie z nich użytek i Wy – w zasadzie każde jabłka nadają się do tego jabłecznika, wystarczy je tylko odpowiednio doprawić, ewentualnie odcisnąć z nadmiaru soku i jabłecznik na pewno się uda, będzie cudowny, pachnący końcówką lata, sadem i soczystymi jabłkami… Najlepszy jest jeszcze na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną :)
Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:
- 1,5 kg. kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek), ja dałam 2 kg.
- 500 g. mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g. masła roślinnego lub innego tłuszczu, ja dałam margarynę Kasię i odrobinę masła
- 4 żółtka
- 200 g. cukru
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy je z nadmiaru soku i podsmażamy na wolnym ogniu, podlewając odrobiną odciśniętego przed chwilą soku, aby jabłka się nie przypaliły. Pod koniec smażenia doprawiamy jabłka cukrem i cynamonem – ilość wg. uznania.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy masło i siekamy je z mąką, następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy je, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części, pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na dużej prostokątnej blaszce (25 x 40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy je bułką tartą, nakładamy lekko przestudzoną masę jabłkową, na wierzch układamy drugą część rozwałkowanego ciasta (ja drugą część zamroziłam i starłam je na masę jabłkową na tarce), nakłuwamy je lekko widelcem, wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia.
Po ostudzeniu możemy posypać jabłecznik cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz