… delikatne, mięciutkie i jeśli można tak powiedzieć o zwykłych kluskach
rozpływające się w ustach… :) Niektórzy twierdzą, że to nie leniwe pierogi,
tylko kopytka, a jeszcze inni, że to po prostu kluski z sera – spory te wynikają
z regionu w którym są podawane, ale wszystko to jest nieważne. Najważniejsze
jest to, że są one naprawdę pyszne, idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych
i stanowią świetny przepis na szybki obiad – taki dosłownie jak sama nazwa
wskazuje leniwy obiadek dla leniwych :) Smacznego :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki: (na 1 dużą lub 2 małe porcje)
- 200 g. półtłustego twarogu
- 1 jajko (osobno żółtko i białko)
- 1/2 opakowania cukru waniliowego (8 g.)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżka puree z ziemniaków
Przygotowanie:
Twaróg przecieramy przez sitko, dokładnie rozgniatamy go widelcem lub
ucieramy mikserem. Po chwili dodajemy żółtko, cukier waniliowy, mąkę, ziemniaki
i ubitą pianę z białka, wszystko dokładnie razem łączymy, przekładamy ciasto na
stolnicę delikatnie podsypaną mąką, zagniatamy ciasto w kulę (masa się mocno
lepi, ale staramy się dosypywać jak najmniej mąki, im mniej tym kluseczki będą
bardziej delikatne), rolujemy je w podłużne wałeczki, lekko spłaszczamy je
szerokim nożem i kroimy w ukośne, ok. 3 – centymetrowe paseczki.
Gotowe kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy je na średnim ogniu,
lekko przemieszujemy, a gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze przez
chwilę i wyciągamy łyżką cedzakową na duży talerz.
Gotowe leniwe podajemy z roztopionym masłem, obsypane dużą ilością cukru lub
klasycznie – z masłem i bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz