piątek, 27 września 2013

Sernik marmurkowy

… pyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach. Ma dość wyrafinowany smak, sporo w nim czekolady, gdyż zarówno w spodzie brownie jak i w masie serowej jest gorzka czekolada, ale nadaje ona sernikowi niezwykłego charakteru (jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą możecie zastąpić ją mleczną lub deserową). Masa serowa jest bardzo lekka, delikatna – połączenie twarogu, serka mascarpone i słodkiego mleka skondensowanego to idealnie zgrane trio, w połączeniu z czekoladowym akcentem i marmurkowym wzorem, który nadaje szyku i sprawia, że sernik wygląda niezwykle elegancko tworzy sernik  wymarzony na specjalne okazje. Przepis pochodzi z tej strony, zmieniłam jedynie spód brownie, gdyż ten oryginalny wielu osobom nie wyszedł, ale idea jest ta sama – spód dalej pozostał brownie i jest naprawdę super, także szczerze go polecam. Następnym razem ograniczę również masę sernikową z dodatkiem czekolady do ok. 1/2 szklanki, gdyż odrobinę przytłaczała ona delikatność sernika.... Smacznego :)
Składniki:

Czekoladowy spód brownie:         
- 65 g. ciemnej czekolady     
- 65 g. miękkiego masła        
- niecała 1/4 szklanki drobnego cukru – 50 g.          
- 1 jajko          
- 50 g. mąki pszennej 

Masa serowa:
- 500 g. twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam Twaróg śmietankowy President)
- 250 g. serka mascarpone
- 3 jajka
- 400 g. mleka skondensowanego słodzonego (z puszki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie aromat waniliowy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120 g. czekolady gorzkiej lub mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej (ja dałam 100 g. czekolady mlecznej i 20 g. gorzkiej)

Polewa śmietankowa:
- 1/2  szklanki śmietany 18 %
- 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo: (dekoracja – opcjonalnie)
- kakao lub wiórki czekolady
Przygotowanie:
Czekoladowy spód Brownie:
Czekoladę łamiemy na kosteczki, dodajemy masło, roztapiamy oba składniki w kąpieli wodnej i odstawiamy je do lekkiego przestudzenia (czekolada ma być lekko ciepła).
Jajko ucieramy z cukrem, aż powstanie nam puszysta masa.
Wszystkie składniki delikatnie razem łączymy (szpatułką lub łyżką): najpierw do masy jajecznej dodajemy przestudzoną (może być lekko ciepła) czekoladę, a następnie wsypujemy przesianą mąkę. Gładką masę przekładamy do tortownicy (o średnicy 21 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię masy łyżką, wstawiamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy spód brownie ok. 12 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), a następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki (oprócz czekolady) i przez krótką chwilę ucieramy je mikserem na średnich obrotach, ale tylko do połączenia się składników (nie za długo, aby zbytnio nie napowietrzyć masy).
Z powstałej masy odlewamy ok. 3/4 szklanki, dodajemy do niej  rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladą i ucieramy je na gładką masę.
Na upieczony spód brownie wylewamy białą masę serową, łyżką wykładamy na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Płaską szpatułkę wkładamy w masę serową i przemieszujemy ją kilka razy, nie za mocno, tak, aby w masie powstał efekt marmurka. Można również łyżką wykładać porcje masy na sernik i zostawić ją w takiej formie, tworząc w ten sposób sernik „łaciaty” :) Ja nakładam na spód na przemian 3 – 4 łyżki masy jasnej na to 1 łyżkę ciemnej masy i tak do wyczerpania obu mas.
Gotowy sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy go ok. 60 – 70 minut z parą wodną (sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczamy poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą).
Po tym czasie delikatnie wysuwamy sernik z piekarnika, oblewamy wierzch śmietankową polewą, wsuwamy go ponownie do piekarnika i podpiekamy jeszcze 10 minut.
Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy go i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Schłodzony sernik możemy oprószyć kakao.
Polewa śmietankowa:

Oba składniki przekładamy do małej miseczki i dokładnie je razem łączymy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz