…
pyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach. Ma dość wyrafinowany smak, sporo
w nim czekolady, gdyż zarówno w spodzie brownie jak i w masie serowej jest
gorzka czekolada, ale nadaje ona sernikowi niezwykłego charakteru (jeśli nie
przepadacie za gorzką czekoladą możecie zastąpić ją mleczną lub deserową). Masa
serowa jest bardzo lekka, delikatna – połączenie twarogu, serka mascarpone i
słodkiego mleka skondensowanego to idealnie zgrane trio, w połączeniu z
czekoladowym akcentem i marmurkowym wzorem, który nadaje szyku i sprawia, że
sernik wygląda niezwykle elegancko tworzy sernik wymarzony na specjalne okazje. Przepis pochodzi z tej strony, zmieniłam jedynie spód brownie, gdyż ten oryginalny wielu osobom nie wyszedł,
ale idea jest ta sama – spód dalej pozostał brownie i jest naprawdę super,
także szczerze go polecam. Następnym razem ograniczę również masę sernikową z dodatkiem czekolady do ok. 1/2 szklanki, gdyż odrobinę przytłaczała ona delikatność sernika.... Smacznego :)
Składniki:
Czekoladowy spód brownie:
- 65 g. ciemnej czekolady
- 65 g. miękkiego masła
- niecała 1/4 szklanki drobnego cukru – 50 g.
- 1 jajko
- 50 g. mąki pszennej
- 65 g. ciemnej czekolady
- 65 g. miękkiego masła
- niecała 1/4 szklanki drobnego cukru – 50 g.
- 1 jajko
- 50 g. mąki pszennej
Masa serowa:
- 500 g.
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam
Twaróg śmietankowy President)
- 250 g.
serka mascarpone
- 3 jajka
- 400 g. mleka
skondensowanego słodzonego (z puszki)
- 1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii (u mnie aromat waniliowy)
- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej
- 120 g.
czekolady gorzkiej lub mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej (ja dałam 100 g.
czekolady mlecznej i 20 g. gorzkiej)
Polewa śmietankowa:
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 1 łyżka
cukru pudru
Dodatkowo: (dekoracja – opcjonalnie)
- kakao lub
wiórki czekolady
Przygotowanie:
Czekoladowy spód Brownie:
Czekoladę łamiemy na
kosteczki, dodajemy masło, roztapiamy oba składniki w kąpieli wodnej i
odstawiamy je do lekkiego przestudzenia (czekolada ma być lekko ciepła).
Jajko ucieramy z cukrem, aż powstanie nam puszysta
masa.
Wszystkie składniki delikatnie razem łączymy
(szpatułką lub łyżką): najpierw do masy jajecznej dodajemy przestudzoną (może
być lekko ciepła) czekoladę, a następnie wsypujemy przesianą mąkę. Gładką masę
przekładamy do tortownicy (o średnicy 21 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia,
wyrównujemy powierzchnię masy łyżką, wstawiamy tortownicę do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy spód brownie ok. 12 minut (na
wierzchu ma pojawić się skorupka), a następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej
misce umieszczamy wszystkie składniki (oprócz czekolady) i przez krótką chwilę
ucieramy je mikserem na średnich obrotach, ale tylko do połączenia się
składników (nie za długo, aby zbytnio nie napowietrzyć masy).
Z powstałej
masy odlewamy ok. 3/4 szklanki, dodajemy do niej rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladą i
ucieramy je na gładką masę.
Na upieczony
spód brownie wylewamy białą masę serową, łyżką wykładamy na górę masę
czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie
serowej. Płaską szpatułkę wkładamy w masę serową i przemieszujemy ją kilka razy,
nie za mocno, tak, aby w masie powstał efekt marmurka. Można również łyżką
wykładać porcje masy na sernik i zostawić ją w takiej formie, tworząc w ten
sposób sernik „łaciaty” :) Ja nakładam na spód na przemian 3 – 4 łyżki masy
jasnej na to 1 łyżkę ciemnej masy i tak do wyczerpania obu mas.
Gotowy
sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy
go ok. 60 – 70 minut z parą wodną (sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub
umieszczamy poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą).
Po tym
czasie delikatnie wysuwamy sernik z piekarnika, oblewamy wierzch śmietankową
polewą, wsuwamy go ponownie do piekarnika i podpiekamy jeszcze 10 minut.
Upieczony
sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy go i wkładamy
do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Schłodzony
sernik możemy oprószyć kakao.
Polewa
śmietankowa:
Oba
składniki przekładamy do małej miseczki i dokładnie je razem łączymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz